Skupina E.F.S. se zapsala do srdcí fanoušků Tmavovláskou

3. prosinec 2019

Vracíme se do historie pověstného festivalu Porta v Plzni. Lochotínský amfiteátr v osmdesátých letech plnily tisíce posluchačů, folk začínal být rozmanitý, skupiny hledaly vlastní cestu a tvář a aniž to leckdy tušily, spojily se i s jinými žánry. Objevila se skupina, kterou si všichni zapamatovali - Experimentální folkové studio, ve zkratce E.F.S. Její nejúspěšnější písní ovšem nebyla ta, se kterou Portu vyhráli.

Plzeňská skupina Experimentální folkové studio, ve zkratce E.F.S., vznikla v roce 1981 ve složení kytara, housle, basa. O dva roky později se dostala poprvé do finále Porty, to už s klavírem. V roce 1985 získala ocenění nejvyšší - interpretační Portu za píseň s názvem Stará čtvrť.

Ovšem píseň, kterou Experimentální folkové studio vstoupilo skutečně do srdcí posluchačů, je jiná. Jmenuje se Tmavovláska. Je to balada o dívce, která jejímu autorovi, tehdy náctiletému téměř dospělému mladíkovi, učarovala natolik, že její krásu ve svých obdivných verších dokonce zhudebnil. Píseň byla v roce 1984 natočena v tehdy Československém rozhlasu Plzeň a v roce 1998 byla natočena znovu s pozměněnou instrumentací, bez klavíru, zato s flétnou a fagotem. A hraje se dodnes.

Experimentální folkové studio stále občas vystupuje a toto plzeňské folkové seskupení snadno poznáte právě podle Tmavovlásky, hitu, který napsal kapelník Milan Benedikt Karpíšek. Zpívá Michal Polcar.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.