Blondie: Call Me

16. květen 2024

Už je to 50 let, kdy v New Yorku vznikla americká skupina Blondie. Největší pozornost na sebe vždycky přitahovala její zpěvačka Debbie Harry.

Debbie Harry je americká zpěvačka, herečka a hudebnice, nejvíce známá jako frontmanka skupiny Blondie. Narodila se v roce 1945 v Miami, na Floridě. Od mládí se zajímala o hudbu a umění, studovala na univerzitě v New Yorku. Proslavila se v sedmdesátých a osmdesátých letech jako ikona punkového a novovlnného hnutí. Své první úspěchy začala sklízet jako sólová umělkyně v 60. letech, než se spojila s kytaristou Chrisem Steinem a v roce 1974 založila skupinu Blondie.

Jejich hudba kombinuje prvky punku, nové vlny, popu a rocku. Blondie rychle získali popularitu a komerční úspěch, díky hitům jako "Heart of Glass", "Call Me" a "Atomic". Hlas Debbie Harry a její charisma ji učinily jednou z nejvýraznějších postav hudební scény té doby, její styl kombinuje punkovou drzost s popovou přitažlivostí. Uplatnila se také jako sólová umělkyně a herečka a kromě hudby se věnovala také filmu a televizi. Charismatická osobnost a image učinily z Debbie Harry ikonu módy a feminismu. Měla výrazný vliv na módní a hudební scénu své doby, stala se symbolem odvahy a sebevyjádření. Je stále aktivní a pokračuje ve své hudební kariéře i dalších uměleckých projektech. Zůstává významnou postavou v historii hudby a kultury, inspirovala a ovlivnila generace umělců a fanoušků po celém světě.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.