Šípková Růženka

22. červenec 2020

Jmenovali se Rebels a neexistovali dlouho, opravdu jen pár let, ale zanechali po sobě na tehdejší dobu neuvěřitelný počin – spojili zvuk beatové kapely s nástroji symfonického orchestru.

Byla to hodně dobrá kapela a ten, kdo ji v roce 1967 poprvé uslyšel na 1. československém beatovém festivalu, musel být ohromen jejími dokonalými vokály. Říkali si Rebels a na tomto festivalu zvítězili v kategorii Objev roku. Jejich hlasové kvality tehdy zaujaly Václava Zahradníka, nového muže v tehdejší české popmusic, který na pražské konzervatoři vystudoval skladbu a dirigování, rodáka z Nepomuku na Jižním Plzeňsku. Proslavil se v druhé polovině 60. let dlouhohrající deskou s názvem Šípková Růženka, která je sice oficiálně vedena jako první deska beatové skupiny Rebels, ale při prvním poslechu je hned jasné, že Václav Zahradník se na ní podílel nejméně rovným dílem. Napsal na ni totiž čtyři půvabné originální písničky a použil odvážná aranžmá, v nichž uplatnil nástroje symfonického orchestru.

Deska s názvem Šípková Růženka vyšla v roce 1968 a kompletní pěveckou a zčásti instrumentální sílu na ní představují Jiří Korn, Josef Plíva a Svatopluk Čech. Na podzim roku 1968 odjeli Rebels na dlouhodobé turné po západním Německu, Polsku a Rakousku a začátkem roku 1970 se skupina rozpadla. A tady je titulní píseň Šípková Růženka oné slavné desky, která je od roku 1968 ozdobou archivu každého sběratele hudby šedesátých let. Hudbu napsal Václav Zahradník, text Michael Prostějovský.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.