Silvestrovský bůček
Ovárek podáváme o půlnoci, vlastně již na Nový rok. Prasátka by měl každý na Nový rok alespoň kousek sníst. Podle pranostiky proto, abychom měli celý rok štěstí. A to potřebujeme všichni. Tak tedy spojíme příjemné s užitečným a silvestrovský bůček si připravme.
Suroviny na 4-6 porcí:
1 kg vepřového bůčku s kostmi
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
1-2 feferonky
3 stroužky česneku
3-5 lžic vinného octa
5 jalovčinek
10 zrnek pepře
1 lžíce vegety nebo podobného koření
sůl
strouhaný křen
Postup:
Do nádoby nalijeme cca 2 l vody, přidáme všechno koření, omytou, ale neoloupanou cibuli, feferonku, česnek, ocet a sůl.
Náš tip:
Vývar můžeme použít k přípravě výborné polévky zelňačky. Stačí, když do něj přidáme trochu zbylého masa, zelí, kousek uzeného či klobásy, mletou papriku a dobrý „vyprošťovák“, který se může hodit, je připravený.
Chvíli povaříme, pak přidáme očištěné maso a pomalým varem vaříme do poloměkka.
Přidáme očištěnou zeleninu a vaříme tak dlouho, až je vše měkké. Poté maso vyjmeme, vykostíme, nakrájíme na plátky a na talíři obložíme uvařenou zeleninou, polijeme malým množstvím vývaru, aby zůstalo maso šťavnaté.
Těsně před podáváním posypeme čerstvě nastrouhaným křenem. Podáváme s chlebem.
Celková doba přípravy je 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.