Senioři se mohou zapojit do péče o zeleň

16. březen 2023

Od 1. ledna letošního roku došlo ke sloučení Správy lázeňských parků (SLP) a Lázeňských lesů Karlovy Vary (LLKV). Od propojení provozů si vedení magistrátu slibuje zrychlení a zkvalitnění služeb, jako je úklid odpadků nebo sekání trávy ve městě.

Spojení a zjednodušení administrativy rovněž znamená finanční úsporu, která do budoucna zajistí možnost navýšení investic a další rozvoj. Stejná struktura příspěvkových organizací, kdy správa lesů a parků fungovala jako jedny technické služby, byla v Karlových Varech nastavena až do roku 1968 a osvědčila se i v jiných velkých městech, například v Praze. Organizace vzniklá fúzí podniků nese název Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary.

Spojení organizací může přinést kvalitnější péči o městskou zeleň i další rozvoj. Uspořené finance je možné dále vynaložit k revitalizacím a zahradním úpravám veřejných prostorů, obnově budov a pro nákup modernější techniky využívané při údržbě a úklidu města.

Přejmenovaná organizace chystá i několik novinek. Pro pomocné zahradnické práce, pletí záhonků, sekání s křovinořezem nebo hrabání listí přijmou Lázeňské lesy a parky zdatné seniory, kteří by se rádi podíleli na péči o zeleň ve městě a údržbě veřejných prostranství.

Zájemcům poskytnou potřebné nářadí a domluvíme místa a čas, kde se mohou zapojit. Práce zahrnují ořez živých plotů a údržbu zelených ploch na sídlištích, osazování záhonků kolem vchodů do panelových domů, úklid veřejných prostranství, ale i výpomoc na akcích, které pořádají pro veřejnost.

Spustit audio