Segedínský guláš. Maďarské jídlo na český stůl

Mirka Kuntzmannová úplně poprvé se svém pořadu nabízí recept na segedínský guláš. Poslechněte si
Klasika, která chutná téměř každému. Dobrý segedinský gulášek, třebaže pochází z Maďarska, je nedílnou součástí české kuchyně.
- 750 g vepřového masa (libový bok nebo plec)
- 2 lžíce sádla
- 750 g kysaného zelí
- 2 velké cibule
- 1–2 stroužky česneku
- 1 PL sladké papriky
- 1 KL zauzené mleté papriky
- 1 KL kmínu (celý nebo drcený)
- ostrá paprika podle chuti
- 1 bobkový list
- mletý pepř, sůl
- masový vývar
- 250 ml husté zakysané smetany
- (2 lžíce hladké mouky)
Očištěné maso nakrájíme na větší kostky. Na rozpáleném sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme k ní nakrájené maso a prudce ho osmahneme. Potom osolíme, přidáme tenké plátky česneku, všechno koření a znovu osmahneme. Poté maso podlijeme horkým vývarem, v horším případě jen vodou a pod pokličkou zvolna dusíme, dokud není maso téměř měkké. Během dušení maso občas mícháme a podle potřeby podléváme.
K poloměkkému masu přidáme kysané zelí, které jsme předtím překrájeli. Přilijeme trochu vývaru nebo láku ze zelí a dusíme tak dlouho, dokud není maso i zelí měkké. Poslední fázi vaříme bez poklice, aby se guláš trochu odpařil. Toto je způsob, jak se guláš vaří v Maďarsku.
Pokud chceme segedín trochu počeštit, tak ho zahustíme malým množstvím mouky, kterou jsme rozmíchali v troše vody. Povaříme a podáváme nejlépe s houskovým nebo kynutým knedlíkem, ale báječně chutná i s dobrým chlebem. Nezapomeneme na každou porci guláše dát kopeček husté smetany.
Guláš můžeme zahustit i smetanovým závarkem.
Abychom získali sytější barvu guláše, můžeme do hotového vmíchat mletou papriku, rozpuštěnou v teplém másle.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.