Ryžovna chce větší ochranu v CHKO, Boží Dar žádá o odložení vyhlášení

27. srpen 2024 11:45

Spolek Ryžovna, který zastupuje část obyvatel osady Ryžovna u Božího Daru na Karlovarsku, žádá o zvýšení ochrany v rámci připravovaného vyhlášení chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory. Naopak zastupitelé města Boží Dar se na pondělním jednání usnesli, že vyzvou ministerstvo životního prostředí k pozastavení procesu a k dalším jednáním.

Boží Dar ve svých plánech počítá s Ryžovnou jako s místem pro další rozvoj města. „Dle návrhu je z CHKO Krušné hory vyjmuta část Ryžovny, cca dle měřítka lokalita 500 krát 500 metrů, a zařazena do čtvrté, nejnižší zóny ochrany. Jedná se o jednu z nejvzácnějších lokalit ve středních Krušných horách, pokud se týká ochrany přírody a kulturního dědictví. Toto je pro náš spolek Ryžovna naprosto nepochopitelné a nepřijatelné,“ uvedl v prohlášení spolek.

Ten dlouhodobě bojuje proti záměru města na vznik satelitní osady v oblasti Ryžovna. Obává se, že místo deklarovaných trvale bydlících chatařů zde vzniknou další nájemní domy ve stylu rekreačních apartmánů.

Zatímco Ryžovna chce vyšší ochranu, město Boží Dar vyzvalo ministerstvo životního prostředí k zastavení procesu vyhlašování CHKO a k novému jednání. Podle vedení Božího Daru to ale neznamená, že by radnice byla zcela proti zamýšlené CHKO, ale chce o podmínkách dál jednat.

Boží Dar ministerstvu vytýká to, že proces vyhlášení uspěchalo a město obešlo. Podle místostarosty Božího Daru Jaroslava Formáčka se zástupci města účastnili prvních jednání, posléze ale ministerstvo změnilo přístup a jednalo s obcemi zvlášť a na jednání, kde se dohodly podmínky návrhu na vyhlášení, Boží Dar pozván nebyl. Obce v okolí naopak získaly od ochranářů ústupky, které jim umožní další rozvoj, tvrdí představitelé radnice.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio