Rusové chtěli v centru Karlových Varů sochu cara

10. říjen 2011

Karlovy Vary nechtějí sochu Petra Velikého v centru města. S tímto nápadem přišla společnost, která by stavbu chtěla uskutečnit v rámci oslav 300. výročí, kdy car město navštívil. Podle magistrátu je to nemyslitelné. Navíc se představitelé radnice zlobí, že společnost zneužila znaku města a loga na svých pozvánkách, které měly stavbu památníku finančně podpořit.

Investoři s karlovarským magistrátem nejednali poprvé. Nedávno se na město obrátili proto, že chtěli na vlastní náklady opravit Petrovu výšinu a bustu Petra Velikého, což se také stalo a podle vedení magistrátu se jednalo dobrou věc.

Vedení města je jednotné v názoru, že sochy politiků - ať cara či kohokoli jiného - nemají na kolonádě ani jinde v centru lázní co dělat. Podle primátora Karlových Varů Petra Kulhánka je to z památkářského hlediska nepřípustné. Veškeré významné sochy jsou v parcích a lázeňských lesích.

Petr Veliký přesto možná v Karlových Varech nakonec stát bude. Společnost Timowa Group je totiž ochotna umístit Petrovu sochu právě do některého z městských parků.

Spustit audio