Rekordní bageta měla přes 15 metrů. Na její upečení bylo třeba 170 kilo mouky

1. srpen 2025

Nejdříve se mohli nejdelší bagetou pochlubit v dnes už neexistující prodejně potravin v Průhonicích. Komisaři z pelhřimovského Muzea rekordů naměřili délku 14, 28 metrů.

Její upečení trvalo v průběžné peci 45 minut. Jenže pak se bageta také musela z pekárny převézt do prodejny, což bylo složité. Ložná plocha náklaďáku byla krátká, takže bageta se táhla přes oj kamionu až na plochu přívěsu. Jedna ze zatáček na trase byla ale tak prudká, že se bageta přelomila. Pekaři museli upéct druhou a tu už se podařilo do cíle dopravit bez poškození.

Ovšem v pražské čtvrti Nové Butovice představili jíní pekaři v roce 2005 bagetu dlouhou 15,20 metrů, k jejímuž upečení bylo třeba 170 kilo mouky, 8 kilo droždí nebo 75 litrů vody. Po rozkrojení bagetu naplnili víc než 100 kilogramy zeleniny, šunky a sýra, a 10 kilogramy dresingu.

Kdo ještě nemá dost, může si představit, že se zakousne do nejdelšího párku v rohlíku. Vytvořili ho v roce 2010 v Kostelci nad Černými lesy. Měřil 236 centimetrů plus ten vykukující párek navíc.

Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.