Rekonstrukce Chebského mostu v centru Karlových Varů nezačne ani příští rok

16. září 2024 10:55

Plánovaná rozsáhlá oprava Chebského mostu v Karlových Varech se odkládá a nezačne ani v příštím roce. Návrh nové podoby této více než 150 let staré stavby totiž neprošel schválením Národního ústavu památkové péče.

Karlovy Vary se rozhodly jednat s památkáři o možném kompromisu, který by umožnil opravy provést. „Narazili jsme na to, že nemáme souhlasné stanovisko orgánu památkové péče. Budeme vést další jednání a doufáme, že se nám podaří najít kompromis, který nám umožní most opravit a zároveň zůstat v souladu s ochranou památek,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Jan Kopál.

I kdyby se v dohledné době podařilo souhlas památkářů získat, je podle mluvčího magistrátu už nyní jasné, že by přípravy na opravy nebylo možné dokončit včas. „V tuhle chvíli je už zřejmé, že i kdybychom dostali souhlasné stanovisko, nebudeme schopni stihnout ty kroky, abychom začali most opravovat v příštím roce. Takže Chebský most bude potřeba plánovat na rok 2026. Potřebujeme zjistit, jestli do té doby bude alespoň v omezeném režimu provozuschopný,“ dodal Kopál. 

Zdržení opravy vyvolává obavy ohledně budoucí provozuschopnosti mostu. Město bude muset zhodnotit, zda konstrukce vydrží další zátěž, než se rekonstrukce uskuteční. Chebský most je totiž jednou z klíčových dopravních tepen Karlových Varů, a proto je jeho bezpečný provoz pro město nezbytný.

autoři: Hynek Bureš , nkr
Spustit audio