Rajčata plněná sýrovým krémem
Rychlá a osvěžující letní večeře nebo předkrm. K přípravě tohoto pokrmu vybíráme rajčata pevná, ale dobře vyzrálá, chuťově plná. Jen tak bude pokrm takovým, jakým má být. Můžeme využít rajčata z vlastní sklizně, protože takto upravená, nejlíp chutnají rajčata česká.
Suroviny na 4 porce:
12 rajčat střední velikosti
200 g plísňového sýra
70 g másla
2-3 lžíce zakysané smetany
30 g opražených jader lískových oříšků
petrželka
Změklé máslo, nastrouhaný sýr a smetanu vyšleháme do pěny. Dobře vyzrálá, ale pevná rajčata přespříč rozřízneme tak, aby horní díl představoval maximálně jednu třetinu. Z větších částí rajčete opatrně vydlabeme dužinu se zrníčky a vnitřek naplníme připraveným krémem.
Tip: K plnění můžeme použít sáček s ozdobnou trubičkou.
Povrch krému posypeme nahrubo nasekanými opraženými lískovými oříšky. Spodky naplněných rajčat přiklopíme jejich seříznutými vršky a ozdobíme petrželkou.
Podáváme vychlazené. Vhodnou přílohou je tmavý chléb nebo jiné pečivo.
Celková doba přípravy je 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.