Ragú ze srnčího masa

Vaření s M. Kuntzmannovou , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

750 g srnčího masa z plece
250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
1 lžička cukru
1 lžíce sádla nebo oleje
cca1 dl červeného vína
cca 2 lžíce rybízové zavařeniny
citrónová šťáva
divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)
sůl
trochu polohrubé mouky na zahuštění
vývar na podlití


Postup:

Odblaněné srnčí maso omyjeme, nakrájíme ho na kostky a dáme do skleněné nebo porcelánové mísy. Přidáme k němu koření, na nudličky nakrájenou mrkev, celer a petržel, zalijeme polovinou červeného vína, promícháme a necháme v chladu přes noc proležet.
V kastrolu rozpálíme tuk a dozlatova na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli s cukrem. Na tento základ přidáme odleželé maso se zeleninou a kořením, zprudka orestujeme. Potom osolíme, zalijeme vínem, ve kterém bylo naložené maso a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso mícháme a podle potřeby podléváme zbylým vínem a event. vývarem.
Měkké maso a zeleninu vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, přilijeme vývar a povaříme asi 5 minut. Vzniklou omáčku potom přecedíme a dochutíme rybízovou zavařeninou a citrónovou šťávou. Je-li omáčka příliš hustá, přilijeme ještě trochu vína.
Do hotové omáčky vrátíme maso a zeleninu a ještě chvilku povaříme.

Jako příloha jsou vhodné kynuté knedlíky, případně bílé pečivo

Celková doba přípravy je cca 1 1/2 hodiny

4 – 6 porcí

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?