Rady do kuchyně: Víte, jak nikdy nepřipálíte mléko a jakým trikem zkřehčit těsto na palačinky?

Pokud se rádi otáčíte v kuchyni, máme pro vás pár praktických rad. Palačinky děti milují a vy je můžete připravit ještě nadýchanější. A jak zařídit, aby se na mléce nevytvořil škraloup?

  • Mléko se nebude připalovat, když hrnec na vaření vypláchnete studenou vodou.
  • Čerstvý křen můžete jednoduše zmrazit. Stačí ho nastrouhat na jemném struhadle a promíchat s trochou citronové šťávy.
  • Palačinky budou křehké a křupavé, když do těsta přidáte sodovku.
  • Uvařené vlasové nudle se nebudou lepit, když při vaření přidáte do vody čajovou lžičku oleje.
  • Petrželová nať zůstane dlouho čerstvá, když ji propláchnete studenou vodou, zabalíte do ubrousku a uložíte do lednice.
  • A ještě škraloup na mléce. Nikdy se vám nevytvoří, pokud do horkého mléka vhodíte kostku ledu.

Vaše Iva Hüttnerová

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.