Psí epilepsie - to je především přesně vykalibrované dávkování preparátů

13. leden 2022

Jak se projevuje epilepsie u psa a jak se léčí? Křeče, ztráta vědomí a po odeznění záchvatu velká únava, tak vypadá epileptický záchvat psa.

"Při epileptickém záchvatu zachovejte chladnou hlavu, postarejte se hlavně o to, aby si pes mechanicky neublížil. Veterinář pak musí především zajistit přesné vyladění medikace, bez které to nejde," říká MVDr. František Zahrádka a dodává, že nutná jsou také následná pravidelná vyšetření.

Jak dojde k přetočení žaludku, ptala se další z posluchaček. "Buď se do stravy dostane něco, co kvasí a nahromadí se větší množství plynu, který nestihne přirozeně odejít. Anebo k tomu dojde bezprostředně po příjmu potravy a následném pohybu. Proto v případě některých plemen doporučujeme krmit až na večer. Torze žaludku je fatální stav. Bojí se ho chovatelé i veterináři. Okamžitě se operuje a rozhodující je čas," popisuje zvěrolékař.

Dalším tématem veterinární poradny byl 11letý maltézský psík, který v posledních dnech nadměrně pije anebo konzervy a kapsičky určené po kočky, ovšem podáváné psům.

Řešili jsme i smutnou záležitost týkající se pejska, kterému nezbývá mnoho času. Jak se rozloučit, jak se se ztrátou vyrovnat? I na to odpověděl veterinář František Zahrádka.

autor: iko
Spustit audio