Problém, kam s želvou na zimu, vyřešen: do ledničky

5. listopad 2022

Zimování suchozemské želvy v ledničce je možnost pro chovatele bez zahrady a studeného sklepa. Pokud chováte želvu v bytě a chcete ji zimovat, bude lednice tím správným místem.

Pochopitelně není možné želvu vzít a jen tak ji vrazit do ledničky. Na zimování musíte želvu chovanou v bytě připravit. Jak? Nechte si poradit od chovatele plazů ze Zoologické a botanické zahrady města Plzně Tomáše Winkelhöfera. On sám se chovem želv zabývá už přes 20 let a doma má asi 100 jedinců 6 druhů. Ublíží želvě, když vůbec nebude zimovat a zůstane v pokojové teplotě?

Smil italský je nenáročná suchomilná rostlina, které se říká kari nebo maggi ze Středomoří. Jak ale varuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová, v kuchyni se to se smilem nesmí přehánět. Přezdívku tato bylina dostala díky své vůni, její chuť je dost hořká. Jaké léčivé účinky má smil italský?

Loupete před použitím jádra vlašských ořechů, aby lépe chutnala a byla snáz stravitelná? Znamená to je na nějakou dobu namočit, a pak se obrnit trpělivostí a cílevědomostí. Autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková s tím má své zkušenosti. Proto hledala a našla způsob, jak dosáhnout skoro stejných výsledků i bez loupání.

Zveme například na tradiční adventní výstavu spolku Krušnohorská krajka od 8. 11. do 23. 12. v Krajské knihovně Karlovy Vary, na výstavu Plzeňského klubu železničních modelářů od 17. 11. do 18. 12. v klubovně v Plzni-Skvrňanech a na výstavu Ukázky šumavských řemesel od 18. 11. v Muzeu Šumavy v Železné Rudě.

Hřibovitým houbám letos už odzvonilo, přesto v lese pořád roste řada výborných jedlých hub. Mezi nimi strmělka mlženka, čirůvka fialová a šupinovka šedohlínová. Všechny tři popisuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

Která choroba způsobuje hnědnutí listů libečku a čím rostlinu ošetřit? Jak libeček působí na náš organismus? Odpovídá pěstitelka bylin Štěpánka Janoutová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio