Příběhy skřítka Nejdulky odhalí zajímavosti a tajemství Nejdecka

7. duben 2022

Skupina přátel z Nejdku spolu s místní komunitou vytvořila sbírku příběhů. Jejím hlavním průvodcem je skřítek Nejdulka, který má přimět k objevování nových zajímavostí.

Skupina přátel z Nejdku vydala novou sbírku příběhů s názvem Po stopách skřítka Nejdulky. Kniha láká všechny turisty a obyvatele k objevování nových zajímavostí v krušnohorském městě a jeho okolí. Jednotlivé příběhy se váží k pamětihodnostem, událostem a přírodním zajímavostem na Nejdecku. Přestože mají pravdivý základ, jsou přeneseny do světa skřítka Nejdulky, který dění prožívá a svým pohledem na ně vzpomíná.

„Skřítka jsem použila proto, že navázal na pověsti z knížky Kouzelná harfa, kterou v 70. letech z německých příběhů sepsal karlovarský historik Stanislav Burachovič. V těchto pověstech se skřítků vyskytuje mnohem víc. Skřítci se pak rozprchli a zůstal nám jen jeden, ten se vyskytuje v Nejdku, takže jsme mu dali jméno Nejdulka,“ prozradila Jarmila Janků, učitelka ze základní umělecké školy v Nejdku, která složila výběr příběhů.

Kniha má podle ní dovést čtenáře ke klidu. „Chtěla jsem, aby knížka příjemná, aby si lidé mohli oddechnout v době, kdy mají strach a přemýšlejí, co se to s tou naší společností děje. Skřítek je dobrosrdečný, jeho příběhy jsou příjemné. Je to taková pohodička,“ prozradila Janků.

Na ilustraci publikace spolupracovala Základní umělecká škola Nejdek. Svůj křest bude mít kniha už v sobotu 9. dubna od 14 hodin na náměstí Karla IV. v Nejdku.

autoři: David Forst , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.