Při srážce vlaků u Perninku zemřeli dva lidé. Hasiči pokračují v likvidaci havárie

7. červenec 2020 20:00

Hasiči pokračují v likvidaci havárie po dnešní čelní srážce dvou osobních vlaků u obce Pernink na Karlovarsku. Nehoda si vyžádala dva mrtvé a několik zraněných.

Provoz na trati bude obnoven asi ve středu, uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) řekl, že čtyři lidé byli zraněni těžce, pět středně těžce a devět se zranilo lehce. V České televizi ministr řekl, že je zřejmé, že selhal lidský faktor.

Zhruba po čtyřech hodinách od nehody jsou z místa nehody zranění převezeni. „Je dokončené i propátrání prostoru kolem vlaku. U těchto nehod se stává, že zraněné osoby v šoku mohou odejít z místa neštěstí a bloudit, žádnou osobu jsme ale nenašli,“ řekl Kasal.

„Na místě jsou inspektoři z Drážní inspekce, vyšetřovatelé a policie. My čekáme, až ukončí vyšetřování. Musí zjistit, jak je poškozená kolej a vagony. Předpokládám, že budeme asistovat i kolegům drážním hasičům při vyproštění dvou havarovaných vlaků a poté bude možnost obnovit provoz. Obnoven by mohl být asi ve středu, ale opravdu to záleží, jak se bude dařit vyšetřování a jak bude kolej poškozena,“ popsal Kasal.

Zásah záchranářů komplikoval nepřístupný terén

Nehoda se stala asi v 15:10 na jednokolejné trati mezi Novými Hamry a dopravnou Pernink. Osobní vlak z Karlových Varů do německého Johanngeorgenstadtu se srazil s osobním vlakem v opačném směru. Střetly se necelý kilometr od nádraží v nepřístupném hornatém terénu, kde jsou po obou stranách tratě prudké stráně. Hasiči museli na místě vynášet zraněné včetně zaklíněných lidí z obou souprav.

Čtěte také

Podle Českých drah, které dopravu na trati provozuji, se vlaky měly křižovat ve stanici Pernink. Trať je typu D3, kdy řízení dopravy spočívá na lidském faktoru.

České dráhy zřídily bezplatnou linku první psychologické intervence 800 100 064. Linku pro příbuzné zraněných a cestujících zřídili i hasiči. Na čísle 950 380 180 lze získat informace o účastnících nehody či o místě, kam byli převezeni.

Poslechněte si reportáž z místa nehody:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio