Představujeme střední školy Karlovarského kraje: Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně

17. leden 2023

Jak složité je koordinovat dvě školy se zdánlivě jiným zaměřením? Nejen na to se ptal David Forst ředitelky Gymnázia a obchodní akademie Mariánské Lázně Kláry Tesařové.

První gymnázium v Mariánských Lázních bylo německé – Real Gymnasium. V té době bylo české obyvatelstvo v menšině a nemělo vlastní střední školu.

Německé gymnázium bylo založeno v roce 1920 a působilo nejprve jako pobočka gymnázia v Karlových Varech. To znamenalo, že se vyučovalo v Mariánských Lázních, ale závěrečné zkoušky museli studenti skládat v Karlových Varech a zde také dostávali vysvědčení. Učilo se ve třech domech v Lesní ulici. Od roku 1925 převzalo město Mariánské Lázně gymnázium do své správy a přemístilo je do nové budovy v Komenského ulici, dnešní sídlo Hotelové školy.

Také České gymnázium v Mariánských Lázních má bohatou historii. Bylo založeno už v roce 1945. Profesorský sbor měl 14 členů a první školní rok navštěvovalo školu 113 studentů. Během roku se počet studentů zvýšil na 131. Zajímavé je, že ke škole patřil také internát v Třebízské ho ulici, dnešní pension Windsor.

V letech 1949 - 1960 bylo gymnázium přeloženo do Plané u Mariánských Lázní, kam přešli i studenti s profesory. Později se škola přestěhovala zpět do města do Ruské ulice, kde sídlí dodnes.

Obchodní akademie je o 33 let mladší než gymnázium. Začala zřízením Vyšší hospodářské a Hospodářské školy roku 1953. V roce 1961 se škola přejmenovala na SEŠ (Střední ekonomická škola) a byla sestěhována do budovy bývalé Zdravotnické školy, kde sídlila do roku 1991. V té době se přejmenovala na Obchodní akademii.

Až roku 2006 byla přestěhována do budovy gymnázia v Ruské ulici a od sloučení společně s ním vystupuje jako Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně.

Spustit audio