Před hotelem Thermal v Karlových Varech už stojí vánoční strom

17. listopad 2023 16:00

Vánoční trhy v Karlových Varech bude letos zdobit patnáctimetrový smrk z Chranišova. Pro strom si tam v pátek ráno přijeli pracovníci Lázeňských lesů a parků.

Několik let rostl na soukromém pozemku v Chranišově na Sokolovsku, teď ale bude zdobit adventní trhy v Karlových Varech. Řeč je o smrku, který si krajské město zvolilo jako vánoční strom.

Při výběru bylo rozhodující jeho zdraví a stanoviště, na kterém roste. Tedy jeho dobrá přístupnost pro strojovou techniku nezbytnou pro bezpečné pokácení, naložení a odvoz. 

Teď už stojí před hotelem Thermal, kam ho přemístila několikačlenná výprava. Pracovníci Lázeňských lesů a parků museli strom pokácet a za pomoci několika jeřábů a kamionu převézt. Cesta z Chranišova do Karlových Varů proběhla bez komplikací.

V nejbližší době dojde ke zdobení. 70 let starý stříbrný smrk dostane výzdobu z tisíců světel a ozdob. Slavnostně rozsvícen bude v neděli 3. prosince v 18 hodin.

V Sokolově už stromy stojí, v Chebu čekají do pondělí

Také Sokolov už má vánoční stromy na svých místech. Na Starém náměstí stojí přibližně 15 metrů vysoký smrk, který městu darovala Elektrárna Tisová. Druhý je k vidění na náměstí Budovatelů. Tento zhruba dvanáctimetrový strom věnovala radnici paní Miluše ze Šenvertu. Vánočními dekoracemi stromy ozdobí koncem listopadu.

V Chebu dojde k pokácení vánočního stromu, jeho nakládky a převozu v pondělí 20. listopadu. V 8 hodin začne transport z Lesní ulice na sídlišti Skalka na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad.

Spustit audio

Související