Před 214 lety se narodil Louis Braille. Jeho jméno si dodnes celý svět spojuje s písmem pro nevidomé

4. leden 2023

Den Braillova písma připadá na 4. ledna. Speciální druh písma pro slabozraké a nevidomé funguje na principu plastických bodů, které čtenář vnímá hmatem.

Písm je netradičním příkladem binárního kódu používaného mimo svět počítačů. Ten, komu nevidomí vděčí za užitečný objev, se jmenoval Louis Braille. Byl to učitel francouzské gramatiky, algebry, aritmetiky a hry na klavír i violoncello. Současně také varhaník. Narodil se 4. ledna 1809 ve Francii nedaleko Paříže.

Jeho otec byl mistr sedlář a řemenář. Když si jednoho dne malý si Louis rád hrál v otcově dílně, nešťastnou náhodou si vrazil šídlo do oka. Dostala se mu do toho infekce, která se přenesla i do druhého oka, a o dva roky později nadobro oslepl.

Když mu bylo deset let, přijali ho do Královského ústavu pro nevidomou mládež v Paříži. Šlo mu výborně učení i hra na hudební nástroje. V patnácti letech se nechal inspirovat vojenským systémem nočního psaní a snažil se ho zdokonalit. Z původních dvanácti bodů Braille použil jenom šest. Roku 1829 vydal útlou brožurku písma.

Vinou katastrofických hygienických podmínek onemocněl v 25 letech tuberkulózou ve slepeckém ústavu a zemřel. Písmo, které dnes nese jeho jméno, bylo oficiálně uznáno až dva roky po jeho smrti. A sto let nato byl Braillův popel uložen v pařížském Panthéonu, zatímco ruce byly symbolicky ponechány v rodném Coupvray.

autoři: Petr Čimpera , nkr
Spustit audio