Pražiči „kávy z lesa“. Dva švagři, kterým učarovala láska k přírodě i kávovým zrnům

Poslechněte si další podnikatelský příběh z Karlovarského kraje. Moderuje David Forst
O svůj podnikatelský příběh, který je příběhem dvou švagrů a lásce ke kávovým zrnům, se s námi podělili Tomáš Abrhám a Petr Gasparik.
Oba dva už před lety propadli vášni kávového světa. Z běžné konzumní úrovně se postupně dostávali hlouběji ke kořenům, experimentovali s přípravou a různými dodavateli, učili se správné extrakce a hledali nové rozměry chutí v kultuře pražení.
Neutuchal ani jejich zájem o poznání. Zjistili, že hlavním atributem dobré kávy je čerstvost jejího pražení. Dá se říci, že čím dřív po upražení, tím lépe. Jednoduchý fakt, který se dá nejlépe rozvíjet na lokální úrovni. S myšlenkou vlastní pražírny se rozhodli objet pár pražíren v České republice.
Jejich projekt kávy je rozdílný od dalších pražíren u nás
V první řadě chtěli propojit kávu se vztahem k přírodě. Oba dva žijí na prahu Slavkovského lesa a tato lokalita pro ně byla prioritou. Chtěli pražit tento nápoj mimo hluk velkoměsta, s možností dojít do pražírny lesem pěšky, nebo na kole.
Podařilo se jim dostat do nájmu rodinné nemovitosti v malé vesničce jménem Dvory. Vesnička, která leží kousek od Lokte, na úpatí bájné hory Krudum. Původ názvu „Crudum coffee“ je tedy více než příznačný.
Pomáhají i rodiny
Tomáš i Petr kávu nejen praží. Starají se obchod, marketing, navazují kontakty, hledají a ochutnávají nové kávy. Do procesu zatáhli i své rodiny. Manželky přebírají upraženou kávu, selektují zrna, tak aby byl výsledný šálek vždy dokonalý. Pomáhají i s logistikou a balením.
V aktuálním popředí jejich zájmů je provoz lesní kavárničky, spíše jen okénka, kde se bude člověk moci zastavit na svých toulkách nádherným Slavkovským lesem, dát si čerstvou kávu do jedlého kelímku a umocnit tak svůj prožitek.
Už druhým rokem oba rozvíjí myšlenku „kávy z lesa“ zatím bez investic do marketingu, bez webových stránek, s jedním instagramem. Zakázky i tak rostou. Nepraží do zásoby, ale jen na přání. Dokáží vytvořit kávový profil na tělo. Rádi o kávě mluví, rádi poradí při přípravě nebo uspořádají ochutnávku.
Jak sami říkají: nejsme v ničem lepší než ostatní pražírny kávy. Nedokážeme být levnější než produkty ze supermarketů. Rozhodně neuspokojíme davy. Každopádně ale nehledáme byznys, hledáme hloubku. To vztahy nás definují a náš vztah ke kávě a lidem je čerstvý a upřímný.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.