Pražiči „kávy z lesa“. Dva švagři, kterým učarovala láska k přírodě i kávovým zrnům

17. srpen 2023

O svůj podnikatelský příběh, který je příběhem dvou švagrů a lásce ke kávovým zrnům, se s námi podělili Tomáš Abrhám a Petr Gasparik.

Oba dva už před lety propadli vášni kávového světa. Z běžné konzumní úrovně se postupně dostávali hlouběji ke kořenům, experimentovali s přípravou a různými dodavateli, učili se správné extrakce a hledali nové rozměry chutí v kultuře pražení.

Neutuchal ani jejich zájem o poznání. Zjistili, že hlavním atributem dobré kávy je čerstvost jejího pražení. Dá se říci, že čím dřív po upražení, tím lépe. Jednoduchý fakt, který se dá nejlépe rozvíjet na lokální úrovni. S myšlenkou vlastní pražírny se rozhodli objet pár pražíren v České republice.

Jejich projekt kávy je rozdílný od dalších pražíren u nás

V první řadě chtěli propojit kávu se vztahem k přírodě. Oba dva žijí na prahu Slavkovského lesa a tato lokalita pro ně byla prioritou. Chtěli pražit tento nápoj mimo hluk velkoměsta, s možností dojít do pražírny lesem pěšky, nebo na kole.

Podařilo se jim dostat do nájmu rodinné nemovitosti v malé vesničce jménem Dvory. Vesnička, která leží kousek od Lokte, na úpatí bájné hory Krudum. Původ názvu „Crudum coffee“ je tedy více než příznačný.

Pomáhají i rodiny

Tomáš i Petr kávu nejen praží. Starají se obchod, marketing, navazují kontakty, hledají a ochutnávají nové kávy. Do procesu zatáhli i své rodiny. Manželky přebírají upraženou kávu, selektují zrna, tak aby byl výsledný šálek vždy dokonalý. Pomáhají i s logistikou a balením.

V aktuálním popředí jejich zájmů je provoz lesní kavárničky, spíše jen okénka, kde se bude člověk moci zastavit na svých toulkách nádherným Slavkovským lesem, dát si čerstvou kávu do jedlého kelímku a umocnit tak svůj prožitek.

Už druhým rokem oba rozvíjí myšlenku „kávy z lesa“ zatím bez investic do marketingu, bez webových stránek, s jedním instagramem. Zakázky i tak rostou. Nepraží do zásoby, ale jen na přání. Dokáží vytvořit kávový profil na tělo. Rádi o kávě mluví, rádi poradí při přípravě nebo uspořádají ochutnávku.

Jak sami říkají: nejsme v ničem lepší než ostatní pražírny kávy. Nedokážeme být levnější než produkty ze supermarketů. Rozhodně neuspokojíme davy. Každopádně ale nehledáme byznys, hledáme hloubku. To vztahy nás definují a náš vztah ke kávě a lidem je čerstvý a upřímný.

Spustit audio