Pozor na záměnu česneku medvědího s jedovatým árónem nebo ocúnem!
Árón plamatý a ocún jesenní mají podobné listy jako česnek medvědí. Obě tyto rostliny jsou ale jedovaté. Před záměnou varuje autorka květinových kuchařek Jana Vlková.
„Hodně se mluví o možné záměně česneku medvědího s konvalinkou. Já si myslím, že s konvalinkou si ho nikdo nesplete, protože konvalinka je tak tuhá, že se to prostě jíst nedá. Podobné listy má ale i árón plamatý. A nejhorší záměny hrozí s ocúnem jesenním, který má listy jak podobně tvarované, tak podobně strukturované, takové šťavnaté,“ říká Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin. Abyste záměně předešli, listy rozemněte a očichejte, pokud ucítíte výraznou česnekovou vůni, jedná se skutečně o česnek medvědí.
Při sběru česneku medvědího by se k němu také mohla připlést nějaká jedovatá rostlina, např. dymnivka. „Ta vůbec nemá listy podobné česneku, ale roste současně s ním v listnatých lesích. Takže než česnek medvědí budete šmelcovat třeba na oblíbené pesto, rozhodně ho přeberte a podívejte se, jestli jste opravdu natrhali jenom česnekové listy,“ radí Jana Vlková. Podle ní je česnek medvědí přímo jarní medicínou, má očistné a baktericidní účinky, zrychluje průchod krve játry a je močopudný.
Sušenky s medvědím česnekem a feta sýrem
- 200 g mouky
- ½ prášku do pečiva
- 80 g změklého másla
- 2 vejce
- 100 ml vody
- hrst medvědího česneku
- 100 g sýra feta
Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva a máslo nakrájené na kousky.
Rukama zpracujeme na „žmolenku“ a přidáme vejce. Pokud je hmota příliš hustá, přilijeme vodu dle potřeby.
Česnek dobře přebereme. (Pozor, v lesích se může stát, že nastříháme i nějaké nejedlé byliny, které raší ve stejnou dobu!) Listy omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno.
Feta sýr nakrájíme na kostičky a spolu s nasekaným česnekem přidáme do těsta.
Troubu předehřejeme 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem naklademe stejnoměrné hromádky. Mírně je rozplácneme.
Pečeme 20 až 30 min. podle velikosti.
Podáváme s tomatovou šťávou nebo lehkým bílým vínem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka