Rychlost chrtů je pověstná. Nemá cenu s nimi soupeřit

21. říjen 2024

Aram Samangan a Alan Delon Ahtiar Ak Jar. Tato téměř královská jména nosí dva afgánští chrti, kteří jsou členy rodiny Havlicových z Plzně. A jako králové se oba psi skutečně mají. Paničky Jitka a Linda (maminka s dcerou) se o ně vzorně starají a je to pro ně každodenně mnohahodinová práce.

Jitka a Linda se svými miláčky

Dlouhá srst afghánských chrtů potřebuje pravidelné česání, ale také koupání, rozčesávání balzámu do srsti a pravidelnou veterinární péči. Když se jde ven, dostanou pejsci ušanky, aby se jejich dlouhé uši nezacuchaly a nevyráchaly v loužích. Na bříšku jim ženy udělají culíky, svážou jednoduše srst do vlasových gumiček. I to má svůj účel, chlapci by si totiž při zvedání zadní tlapky mohli pomočit své krásné dlouhé chlupy a nastala by zase velká očista.

Černý Aram Samangan a bílý Alan Delon jsou krasavci velmi poslušní. Není tedy divu, že jezdí na soutěže. Zatímco Alan se může chlubit titulem Junior Champion CZ, Aram přivezl už mnoho cen, mimo jiné například má ocenění Junior Champion CZ, Champion CZ, Gran Champion CZ, Šampion ČMKU, Klubový šampion, Klubový vítěz, Vítěz speciální výstavy chrtů, Champion PL, započatý šampionát SK, C.I.B. Mezinárodní šampion krásy, multi BOB (best of breed, nejlepší jedinec plemene), multi BIG (best in group, nejlepší jedinec skupiny chrtů), nominace a účast na Crufts. Oba mají dostihové licence.

Kromě udržování krásy a srsti, je potřeba udržovat i jejich kondici, což obnáší pravidelné venčení i běh, vyváženou stravu v granulích, které jsou rychlou potravou hlavně při cestování po různých státech. Péče o ně je náročná, proto se na ní podílí celá rodina a další volný čas v podstatě moc nezbývá.

Známá rychlost chrtů už dopředu rodinu naučila, že s nimi nemají soupeřit. Když tedy utečou, chovatel zůstane na místě, kde zmizeli a zavolá rodině. Některý z členů jim doveze židli a svačinu a na tomto místě drží majitel stráž i několik hodin, než se milovaný čtyřnohý kamarád vrátí zpět.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.