Posvícenské koláčky
Posvícenské koláčky
recept paní Mirky
Suroviny:
600 g polohrubé nebo hladké mouky
240 g másla
60 g cukru
40 g droždí
250 ml mléka
3 žloutky
1/2lžičky soli
vanilkový cukr
citrónová kůra
tvarohová, maková či povidlová náplň, rozinky, mandle
rozpuštěné máslo
rum
moučkový cukr na posypání
1 vejce na potření
240 g másla
60 g cukru
40 g droždí
250 ml mléka
3 žloutky
1/2lžičky soli
vanilkový cukr
citrónová kůra
tvarohová, maková či povidlová náplň, rozinky, mandle
rozpuštěné máslo
rum
moučkový cukr na posypání
1 vejce na potření
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, žloutky, vanilkový cukr, citrónovou kůru, sůl a vlažné mléko, ve kterém jsme nechali vzejít droždí. Vše dobře promícháme a vypracujeme těsto, do kterého závěrem přidáme nakrájené nebo na hrubém struhadle nastrouhané tuhé máslo. Znovu proděláme.
Na pomoučeném vále z těsta, které nenecháme kynout, vyválíme váleček a nakrájíme ho na stejné kousky. Zhruba 60 - 80 ks. Z každého vytvarujeme kuličku a na pomaštěném plechu prsty vytlačíme do tvaru koláčku. Okraje pomažeme rozšlehaným vejce, středy koláčků podle chuti či fantazie potřeme některou nádivkou, ozdobíme rozinkami či plátky mandlí a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Pečeme při 170° C dozlatova.
Upečené koláčky přendáme na podložku a každý potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem a po krátkém zaschnutí bohatě posypeme moučkovým cukrem.
Tyto koláčky jsou nejchutnější druhý nebo třetí den. Jsou křehké a netvrdnou. Další výhodou je , že toto těsto nekyne a tím je příprava daleko rychlejší .
Celková doba přípravy: 1,5 hodiny
60 - 80 ks
Na pomoučeném vále z těsta, které nenecháme kynout, vyválíme váleček a nakrájíme ho na stejné kousky. Zhruba 60 - 80 ks. Z každého vytvarujeme kuličku a na pomaštěném plechu prsty vytlačíme do tvaru koláčku. Okraje pomažeme rozšlehaným vejce, středy koláčků podle chuti či fantazie potřeme některou nádivkou, ozdobíme rozinkami či plátky mandlí a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Pečeme při 170° C dozlatova.
Upečené koláčky přendáme na podložku a každý potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem a po krátkém zaschnutí bohatě posypeme moučkovým cukrem.
Tyto koláčky jsou nejchutnější druhý nebo třetí den. Jsou křehké a netvrdnou. Další výhodou je , že toto těsto nekyne a tím je příprava daleko rychlejší .
Celková doba přípravy: 1,5 hodiny
60 - 80 ks
.