Pošírovaná ryba se zeleninou
podle Mirky Kuntzmannové
- 3 čerstvé ryby po cca 350 g (např. mořský okoun, ale i rybí filé)
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 2 větší cibule
- 0,25 l 8% octa
- 0,75 l vody
- 2 bobkové listy
- 5 zrnek nového koření
- 5 zrnek pepře
- snítka rozmarýnu nebo šalvěje
- sůl
- Na polití: 2 lžíce rozpuštěného másla
- hrst najemno nakrájené petrželky
- 3 – 4 stroužky česneku
Nejprve vykuchané ryby pečlivě očistíme a omyjeme.
Do vhodné nádoby nalijeme vodu a ocet, přidáme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu včetně cibule, sůl, všechno koření a bylinky a přivedeme k varu. Pak vložíme připravené ryby, snížíme tepelný zdroj, aby teplota tekutiny nedosahovala přes 80 °C. Pošírujeme cca 10 – 15 minut, podle velikosti ryb. Měkké ryby opatrně vyjmeme, nejlépe pomocí děrované obracečky a necháme je trochu okapat.
Připravujeme-li ryby vcelku, pak je rozřízneme, maso vykostíme a naservírujeme je na nahřáté talíře. Každou porci podle chuti dosolíme, poklademe přiměřeným množstvím vařené zeleniny a polijeme rozpáleným máslem, ve kterém jsme nechali velmi krátce zpěnit nasekaný česnek a najemno nakrájenou petrželku.
Chceme-li ještě zdravější pokrm, použijeme místo másla olivový olej.
Doporučená příloha: vařené brambory nebo pečivo, ale vždy čerstvá zelenina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.