Poroty karlovarského festivalu ocenily snímky ve fázi přípravy

17. srpen 2021 09:35

Sekce Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary KVIFF Eastern Promises zvolila vítěze soutěží snímků, které jsou ve fázi vývoje, produkce a postprodukce. Poroty letos vybíraly z 29 snímků hraných i dokumentárních.

Šlo o projekty ze zemí střední a východní Evropy, Balkánu, bývalého Sovětského svazu, Blízkého východu a severní Afriky. „Důležité pro nás bylo, abychom ani letos, i přes pandemii, nepřerušili tradici zviditelňování kvalitních vznikajících snímků z našeho regionu, které mohou filmoví distributoři a nákupčí posunout dále do distribuce. A jsem rád, že to vše lze zajistit také v on-line formátu,“ řekl k tomu Hugo Rosák, vedoucí Film Industry Office.

Porota ocenila například film An Owl, a Garden and the Writer (Írán, Francie) režisérky Sary Dolatabadiové. Podle poroty jde o delikátní, poetické zkoumání umělcova světa a jeho vztahu ke společnosti, ve které žije.

Z filmů s českou účastí uspěl s jednou z cen film Oběť (Slovensko, Česká republika, Německo) režiséra Michala Blaška a producentů Jakuba Viktorína a Pavly Janouškové Kubečkové.

V soutěži Works in Development – Feature Launch Award, která se věnuje projektům v rané fázi vzniku, získal ocenění projekt Sestra Hana (Česká republika) režiséra Jana Vejnara a producentky Kamily Dohnalové. Scénář je podle poroty neobvyklou kombinací temné reality, komedie a sociálních otázek. Porota také chtěla podpořit dvojici režiséra a producentky na společné tvůrčí cestě od úspěšného krátkého filmu po první celovečerní.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související