Festival v Karlových Varech navštíví americký herec a režisér Ethan Hawke

Festival v Karlových Varech navštíví americký herec a režisér Ethan Hawke. Tvůrce se čtyřmi nominacemi na Oscara získá cenu prezidenta festivalu. Prvního zahraničního hosta dnes oznámili organizátoři přehlídky, která se po loňské pauze uskuteční od 20. do 28. srpna. 

„Jsme nadšeni, že můžeme v Karlových Varech přivítat osobnost, kterou dlouhodobě obdivujeme," uvedli umělecký ředitel Karel Och a výkonný ředitel Kryštof Mucha.

Ethan Hawke prorazil díky Společnosti mrtvých básníků Petera Weira, ve které ztvárnil plachého studenta Todda vystupujícího po boku učitele v podání Robina Williamse. Klíčový moment jeho kariéry ale přišel v roce 1995, kdy ho Richard Linklater obsadil do romance Před úsvitem, kterou následovala dvě další pokračování finální trilogie Před soumrakem a Před půlnocí, dokončených s devítiletými odstupy.

Ze spolupráce z Linklaterem dosud vzniklo osm filmů, včetně artového hitu Chlapectví z roku 2015, které získalo šest nominací na Oscara. Na některých snímcích se Hawke podepsal i jako spoluscenárista. 

Jeho režijním debutem bylo drama Chelsea Walls. Po něm následovala adaptace vlastního románu Hořká krajina, dokument Seymour: An Introduction a prozatím poslední Blaze, životopisný snímek zpěváka country Blaze Foleyho, ke kterému napsal i scénář.

Hawke má na svém kontě čtyři nominace na Oscara – dvě za herecké výkony ve filmech Training Day a Chlapectví, další dvě za scénáře ke snímkům Před soumrakem a Před půlnocí.

Festival v Karlových Varech začne 20. srpna premiérou filmu Davida Ondříčka o čtyřnásobném olympijském vítězi s názvem Zátopek. Ve dvou soutěžních sekcích a nesoutěžním programu nabídne 32 premiér. Diváci 55. ročníku se dočkají i pocty nadaci The Film Foundation, kterou v roce 1990 založil Martin Scorsese.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio