Popínavá pokojovka svícník je srdcovkou mnoha pěstitelů

Svícník je velmi dekorativní pokojovka. Při dodržování rad designérky pokojových rostlin Simony Bratršovské ho dokáže pěstovat i začátečník.

Podle tvaru listů se svícníku říká srdcovka, srdíčkovka, setkat se můžete také s názvem popínavý růženec. „Je to taková delikátní jemná rostlinka. Pokud máme okno na jih, je to pro ni ideální, zvládá i západní okna. Důležité je, aby na svícník dopadaly přímé sluneční paprsky,“ zdůrazňuje designérka pokojových rostlin Simona Bratršovská. Jak svícník zalévat, hnojit, přesazovat a množit?

Mezi první po zimě rašící rostliny patří topol. Bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová se chystá na sběr pupenů černého i bílého topolu, které příznivě působí při doléčování lymské boreliózy, kloubním revmatismu a zánětech močových cest i prostaty. Jak si z pupenů udělat tinkturu a gemmoterapeutikum?

Zkusit si připravit mladé výhonky chmele otáčivého na způsob chřestu doporučuje Jana Vlková. Které další jedlé rostliny můžete časně zjara využít ve své kuchyni? Podle autorky květinových kuchařek mezi ně patří šťovík, který dobře chutná v jarním salátu. Ne každý druh šťovíku se ale do salátu hodí.

Zveme např. na komentovanou prohlídku Přírodovědné stanice Domu dětí a mládeže v Horažďovicích 26. 2., na diashow cestovatele Jiřího Kolbaby Sedm divů Islandu 27. 2. v kině ve Staňkově, na dětské prohlídky Zámku Zbiroh každou březnovou sobotu a na přednášku Ivo Králíčka o Mexiku 10. 3. v Muzeu Cheb.

Minimalismus vás naučí redukovat počet svých věcí tak, abyste jimi nebyli zavaleni. Člověk během svého života postupně shromažďuje další a další předměty. Pokud se s nimi neumí také rozloučit, může se stát, že je sice vlastní, ale z některých už nemá praktický užitek ani mu nepřinášejí radost. Jak se s tím vypořádat? Radí průvodkyně laskavým minimalismem Marcela Janská.

Houba se zvláštním tvarem, to je palečka zimní. Kulička přisedlá na tenké stopce určitě přitáhne vaši pozornost, pokud ji ovšem pro její malý vzrůst nepřehlédnete. Kde tato houba roste a jak přesně vypadá, popisuje předseda Mykologického klubu Plzeň Zdeněk Hájek. Vyjmenovává také další aktuálně rostoucí houby.

Možná jste také jako paní Pavla z Plzně o Popeleční středě měnili zimní dekorace za jarní a nad jmelím vám proběhlo hlavou, jakéže vlastně má účinky. Podle fytoterapeutky Moniky Šedivcové zejména snižuje vysoký krevní tlak. Jmelí v podobě tinktury nebo čaje si kupte v bylinných lékárnách. Jak si uvařit čaj ze jmelí? Může se pít dlouhodobě?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio