Polévka z husích drůbků s knedlíčky – kaldoun
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na polévku:
- husí žaludek, srdce, křídla a krk
- 1 středně velká mrkev
- 1/2 menšího celeru
- 1 menší kořen petržele
- 50 g řídké máslové jíšky
- petrželka
- sůl
Suroviny na knedlíčky:
- husí játra
- 1 menší cibule
- 50 g másla
- 1 vejce
- 5 lžic mléka
- špetka nastrouhané citrónové kůry
- strouhanka
- sůl
Postup:
Očištěný husí žaludek, srdce, křídla a krk vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme očištěnou zeleninu, osolíme a vše uvaříme do měkka. Polévku přecedíme. Z krku a křídel obereme maso, které spolu se srdíčkem, žaludkem a zeleninou najemno nakrájíme a vrátíme zpět do polévky a přivedeme k varu. Pak ji zahustíme řídkou máslovou jíškou a pomalým varem vaříme ještě 15 minut. Do hotové polévky vložíme uvařené knedlíčky a podáváme posypané najemno nakrájenou petrželkou.
Příprava knedlíčků:
Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, kterou přidáme k rozemletým husím játrům. Přidáme vejce, mléko, nastrouhanou citrónovou kůru, osolíme a přidáme tolik strouhanky, aby vzniklo hustější, ale měkké těsto. Z něho tvoříme malé knedlíčky, které uvaříme v mírně slané vodě. Hotové vyjmeme a na sítu je propláchneme studenou vodou a vložíme je do připravené polévky.
Celková doba přípravy je cca 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.