Polévka z husích drůbků s knedlíčky – kaldoun

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na polévku:

  • husí žaludek, srdce, křídla a krk
  • 1 středně velká mrkev
  • 1/2 menšího celeru
  • 1 menší kořen petržele
  • 50 g řídké máslové jíšky
  • petrželka
  • sůl

Suroviny na knedlíčky:

  • husí játra
  • 1 menší cibule
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 5 lžic mléka
  • špetka nastrouhané citrónové kůry
  • strouhanka
  • sůl

Postup:

Očištěný husí žaludek, srdce, křídla a krk vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme očištěnou zeleninu, osolíme a vše uvaříme do měkka. Polévku přecedíme. Z krku a křídel obereme maso, které spolu se srdíčkem, žaludkem a zeleninou najemno nakrájíme a vrátíme zpět do polévky a přivedeme k varu. Pak ji zahustíme řídkou máslovou jíškou a pomalým varem vaříme ještě 15 minut. Do hotové polévky vložíme uvařené knedlíčky a podáváme posypané najemno nakrájenou petrželkou.

Příprava knedlíčků:
Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, kterou přidáme k rozemletým husím játrům. Přidáme vejce, mléko, nastrouhanou citrónovou kůru, osolíme a přidáme tolik strouhanky, aby vzniklo hustější, ale měkké těsto. Z něho tvoříme malé knedlíčky, které uvaříme v mírně slané vodě. Hotové vyjmeme a na sítu je propláchneme studenou vodou a vložíme je do připravené polévky.

Celková doba přípravy je cca 2 hodiny.