Pokud při májovém houbaření najdete hodně smržů, uvařte si z nich puding

Smrže sice na pohled nepůsobí vábně, ale o to lépe chutnají. Podle mykologa Zdeňka Hájka můžete tyto houby sušit, nakládat i si z nich připravit různá jídla.

Jelikož jsou smrže duté houby, dají se i nadívat masovou směsí. „Před nadíváním je ovšem musíme spařit horkou vodou,“ radí předseda Mykologického klubu Plzeň, „protože mají velmi křehké plodnice. Když je spaříme, změknou a už se nám nerozpadávají.“

Mezi starší recepty s využitím smržů patří vrstvený puding, který můžete vyzkoušet stejně jako mykolog Zdeněk Hájek.

Puding ze smržů

Ingredience
  • 250 g vlasových nudlí
  • 250 g šunky
  • 500 g smržů
  • máslo
  • sůl
  • strouhaný sýr
  • 2 vejce

Vlasové nudle uvaříme ve slané vodě, scedíme a přidáme k nim nadrobno nakrájenou šunku.

Drobně nakrájené smrže smažíme asi 5 min. na másle se solí.

Smícháme 2 lžíce másla, strouhaný sýr a 2 vaječné žloutky. K tomu přidáme ušlehaný sníh z bílků.

Formu na puding naplníme tak, že střídáme vždy vrstvu šunkových nudlí, smržů a pěny se sýrem.

Vaříme ve vodní lázni přibližně hodinu.

Podáváme teplé, můžeme přidat čerstvé zelené bylinky.

Spustit audio