Pohankové palačinky s banánovým krémem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Palačinky jsou jako hedvábí a jejich hebkost je doplněna vynikajícím banánovým krémem, který je lahodně doplňuje. K náplni palačinek můžeme použít ikombinace jiných druhů ovoce nebo marmelády, sirupy, tvaroh a podobně.

Suroviny na 8-10 palačinek:

1 dl pohankové mouky
1 dl hladké nebo polohrubé mouky
1-2 vejce
4 dl mléka
špetka soli
máslo nebo olej na pečení

Suroviny na krém:

200 ml smetany ke šlehání
3 banány
3 lžíce strouhaného kokosu
1-2 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
1 citron

Postup přípravy palačinek:

Obě mouky prosejeme do mísy, přidáme vejce, sůl, mléko a dobře našleháme kovovou metlou. Těsto necháme stát 30 minut a poté ho ještě jednou dobře promícháme.


Těsto je nutné nechat proležet, protože je příliš řídké. Během uvedené doby mouka nabobtná a těsto trochu zhoustne.

V pánvi na malém množství rozpáleného másla nebo oleje upečeme tenké palačinky, které naplníme banánovým krémem.

Postup přípravy krému:

Oloupané banány rozmělníme vidličkou, pokapeme citronovou šťávou a našleháme je. Přidáme cukr, kokosovou moučku a promícháme. Nakonec lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.

Celková doba přípravy potrvá přibližně 35 minut (bez doby potřebné k proležení těsta).