Pohanka se sušenými houbami. Výborná příloha k masovým pokrmům

Recept pochází se Slovinska, kde jde o velmi rozšířenou potravinu a bez ní si nejde představit třeba jen jeden týden. Vaří se na mnoho způsobů. O pohance se říká, že je jako kartáč na zanesené cévy.

Ingredience
  • 1 ½ hrnku neloupané pohanky
  • 3 hrnky vařící vody
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • ½ bobkového listu
  • hrst sušených, předem namočených hřibovitých hub
  • ½ lžíce majoránky
  • mletý pepř, sůl
  • 1 hrnek = 250 ml

Na oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme namočené houby, které jsme před tím mírně vymačkali a překrájeli na menší kousky a chvíli podusíme. Pak přidáme majoránku, bobkový list a propláchnutou pohanku. Promícháme, zalijeme vařící vodou a pod poklicí dusíme cca 20 minut, dokud se voda nevsákne a pohanka nezměkne. Na závěr podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme jako přílohu k masovým, drůbežím či zeleninovým pokrmům.

Obměna: Přidáme-li do takto upravené pohanky podušenou zeleninovou směs a povrch tohoto pokrmu posypeme nastrouhaným sýrem a petrželkou, máme výborné pohankové rizoto.

Někdy stačí podle našeho návodu pohanku připravit a před podáváním posypat rozehřátými škvarky nebo rozpálenou slaninou a se zeleninoými saláty máme zdravý, ale též velmi chutný oběd.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko