Pohádky na Štědrý den

23. prosinec 2022

Vánoční stromeček, dárky, voní františek, betlémské světlo září, Ježíšek spí v jesličkách, na stole láká cukroví, rodina je pohromadě. K ideálním Vánocům už chybí jediné – pohádky.

Ve svátečním vysílání Českého rozhlasu Plzeň vám jich nabízíme plnou nůši. A spoustu nových! Vybírali jsme je pro vás z knížek předních českých autorů – básníka a překladatele Jana Vladislava, spisovatele Václava Čtvrtka nebo básníka Josefa Bruknera. A jaké pohádky jsme pro vás připravili na Štědrý den?

V trojici pohádkových příběhů Jana Vladislava O pasáčkovi měsíci, O sněžence a sněhu a O hvězdách a světluškách budeme naslouchat vyprávění z pradávných časů, kdy na nebi ještě nebyl ani měsíc ani hvězdy, kdy ještě všechny věci na světě neměly svou barvu a ani v noci po lukách nepoletovali žádní svatojánští broučci.

Pak ale do vánočního vysílání vtrhne loupežník Rumcajs a pěkně na Štědrý den zatopí panstvu na zámku. Také naše velká večerní pohádka bude od Václava Čtvrtka. Má název Jak jeden byl na nic, ale pak všecko dokázal a vypráví o jednom takovém, co narostl více než ostatní. Kolohnát to byl. Co mohl pokazil. Ale nebyla by to žádná pohádka, kdyby se i na něj nakonec neusmálo štěstí...

Spustit audio