Pohádky na 2. svátek vánoční

25. prosinec 2022

K dárkům pod stromeček se ve svém svátečním vysílání připojuje i Český rozhlas Plzeň kupou nových pohádek, a to i dnes, na Štěpána. Máme pro vás připravené pohádky pro snění, poučení i pro zasmání. 

Josef Brukner napsal na motivy slovanských lidových pohádek kouzelné vyprávění o kocourkovi Mňau, který se stal neohroženým králem lesa. Od stejného autora uslyšíte i pohádkový příběh o dvou krejčících, kteří spolu putovali světem a také známé vyprávění o zázračné mošně, které potvrzuje starou moudrost, že kdo je hamižný a nikdy nemá dost, nakonec nemá nic.

Z pohádek Jana Vladislava jsme zařadili taškářské vyprávění o třech veselých braších a jednom lakomci. Když máte pod čepicí, nikdo si na vás prostě nepřijde.

Večerní pohádku jsme vybrali z díla spisovatele a novináře Franka Weniga, letitého spolupracovníka loutkáře Josefa Skupy. Má název Vánoční země, a kdo ví, možná se z ní dozvíte velikánské tajemství. Totiž - je Vánoční země jenom sen a zbožné přání tisíců dětí anebo skutečně existuje? A je cesta, jak se do ní dostat?

Spustit audio