Podzimní vepřová pečeně

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny na 6 porcí:

  • 800 g vepřového karé (kotlety bez kosti)
  • 150 g sušených švestek bez pecek
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 30 g másla
  • 1 dl kysané smetany
  • 2 dl sladké smetany
  • 1,5 dl dobrého bílého vína
  • 2 polévkové lžíce slivovice
  • 1 polévkové lžíce vegety nebo podobného koření
  • mletý pepř
  • sůl
  • petrželka

Postup:

Maso otřeme vlhkou utěrkou a uprostřed špalíku masa podílně prořízneme ostrým tenkým nožem po celé délce otvor. Každou vypeckovanou sušenou švestku vyplníme kouskem tuhého másla. Takto připravené švestky vtlačíme do otvoru v mase. Osolíme, opepříme a maso ze všech zprudka opečeme v rozpáleném oleji.

K opečenému masu přidáme na kousky nakrájené švestky, které nám zbyly z náplně, vše posypeme trochou vegety, podlijeme vínem a vodou, přiklopíme poklicí a na mírném stupni tepelného zdroje dusíme téměř doměkka. To trvá podle zralosti masa cca 40 minut.

Během tepelné úpravy maso obracíme a podle potřeby podléváme. Tekutiny nedáváme příliš, maso musí být dušené, nikoliv vařené. Před koncem dušení přidáme slivovici a necháme ještě asi 10 minut pod poličkou na tepelném zdroji. Alkohol vyprchá a maso zkřehne a dostane vynikající chuť.

Měkké maso vyjmeme a mírně prochladlé nakrájíme na plátky. Omáčku zalijeme kysanou i sladkou smetanou a velmi krátce povaříme. Není třeba zahušťovat.

Jako přílohu doporučuji domácí široké nudle nebo dušenou rýži se šunkou.

Celková doba přípravy cca 90 minut.