Pochoutkový rok 2023 vyhrál geniálně jednoduchý recept z typických českých surovin

22. leden 2024

V neděli 19. listopadu vyvrcholil v 10 hodin ve vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu sedmý ročník kulinářské soutěže Pochoutkový rok. Na velké finále bylo do velkého sálu Pražské konzervatoře pozváno všech 30 soutěžících se svými rodinami a blízkými. Nejlepším receptem roku 2023 se staly taštičky z bramborového těsta vylehčeného tvarohem a plněné mletými klobásami, podávané se špenátem a smaženou cibulkou od Rudolfa Cibulky ze Šošůvky na jižní Moravě.

Během programu se diváci bavili vyprávěním režiséra Zdeňka Trošky a znalce společenského vystupování Ladislava Špačka o etiketě a konzumaci oblíbených jídel.

Patrik Rozehnal, Zdeněk Troška a Ladislav Špaček

Sál přivítal velkým potleskem i členy poroty Pochoutkového roku – herečku Naďu Konvalinkovou, šéfkuchaře Jaroslava Sapíka a Romana Pauluse. Mezi gratulanty byli také zpěváci Ilona Csáková a Pavel Vítek doprovázení Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma pod vedením Vladimíra Valoviče. Pořadem provedl diváky v sále a posluchače u rádia Patrik Rozehnal.

Moderátor v průběhu programu zaskočil i Naďu Konvalinkovou, když jí připomněl, že to je letos 50 let, co se stala herečkou. Dojetí bylo vidět na celé porotě, když se na přání moderátora zvedli ze sedadel všichni letošní účastníci soutěže, aby se představili.

Ocenění v podobě šeků na nákup kuchyňských spotřebičů od partnera soutěže společnosti Mora v celkové hodnotě 100 000 Kč si odnesli autoři prvních tří oceněných receptů.

Posluchačská cena

Během finále Pochoutkového roku předal režisér Zdeněk Troška vítězce posluchačské ceny Márii Křižkové z Valašského Meziříčí za její krokety s houbami a kysaným zelím poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 15 000 Kč.

Zdeněk Troška předal posluchačskou cenu Márii Křižkové z Valašského Meziříčí

Paní Křižková zvítězila počtem 2135 hlasů, které jí v průběhu října poslali posluchači při hlasování. Paní Křižková pochází z Polska a recept okoukala od maminky. Dělá ho i její sestra a náplně se dají obměňovat a udělat krokety třeba s masem.

Recept na krokety s houbami a kysaným zelím >>

Krokety s houbami a kysaným zelím

Do online hlasování dorazilo v průběhu října téměř 12 tisíc hlasů. Ze všech hlasujících pak byla na začátku listopadu vylosována Olga Musilová z Českých Budějovic, která obdržela poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 10 000 Kč.

Vítězové Pochoutkového roku 2023

Porota si své rozhodnutí, komu předá hlavní ceny, nechala až na samotný závěr velkého finále. Třetí místo a poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 20 000 Kč získal Jiří Pospíšil z Rudy nad Moravou s receptem na piškotový zákusek s angreštem.

Bronzovou příčku obsadil Jiří Pospíšil. Cenu předal Jaroslav Sapík

Ve svých 85 letech vyšel svěže na pódium, ale hned se bránil: „Já su starý kameň.“ Recept se u nich v rodině dělá skoro 40 let. Jeho paní ho objevila v časopise a jako svůj originální příspěvek použila do krému angrešt.

3. místo: Piškotový zákusek s angreštem

Piškotový zákusek s angreštem

Druhé místo obsadila a poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 25 000 Kč dostala Jana Černá z Ústí nad Orlicí. Vyhrála díky receptu na záhorácké závitky s chlupatými knedlíky.

Druhé místo vyhrála Jana Černá. Cenu předával Roman Paulus

Při přebírání se snažila zakrýt slzy a těžko hledala slova: „Nejsem schopná mluvit, protože jsem to vůbec nečekala.“ Recept zná od dětství, protože závitky vařil její tatínek a všem moc chutnaly. A proč ‚záhorácké‘? „Zřejmě za horami rostlo zelí a kopali tam brambory,“ smála se paní Jana.

2. místo: Záhorácké závitky s chlupatými knedlíky

Záhorácké závitky s chlupatými knedlíky

Vítězem soutěže Pochoutkový rok za rok 2023 se stal Rudolf Cibulka ze Šošůvky v Moravském krasu s receptem na tvarohové taštičky plněné mletým masem. Získal poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 30 000 Kč.

Vítězovi cenu předala Naďa Konvalinková

Při předávání byl zaskočen: „Já nemám slov. Říkali jste, že jste vybírali zodpovědně, ale teď jste se spletli.“ Porota ocenila vynikající taštičky z bramborového těsta, které zjemňuje tvaroh. Ten dodá tradičnímu jídlu zase trochu jinou chuť a i po vychladnutí udrží těsto kypré a vláčné. Uvnitř je umleté maso a klobásy. Navrchu osmažená cibulka a k tomu jemný špenátový krém.

Recept získal pan Cibulka od jedné sousedky, když se před více než 25 lety vracel z obchodu. Dnes už je v důchodu a velmi rád vaří, dokonce s partou kamarádů. Po předávání se jeho žena svěřila, že se o něj při vyhlašování trochu bála, aby to s ním neseklo. Navíc ho musela strkat na pódium, nevěřil, že vyhrál.

1. místo: Tvarohové taštičky plněné mletým masem

Tvarohové taštičky plněné mletým masem a klobásou

Vyhlášení nového ročníku Pochoutkového roku 2024


Na závěr celého finále také porota Pochoutkového roku spolu s Patrikem Rozehnalem upozornila na právě vycházející stolní kalendář Pochoutkového na rok 2024.


A zároveň odstartoval nový ročník Pochoutkového roku 2024. Posluchači budou moci přihlásit do soutěže jakýkoliv rodinný recept z českých surovin, který se u nich doma dědí z generace na generaci. Se svými recepty se posluchači mohou hlásit přes formulář na webové stránce www.pochoutkovyrok.cz nebo dopisem zaslaným na adresu Český rozhlas, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2 s heslem Pochoutkový rok.

Spustit audio