Po skoro 40 letech zpět doma. Na zámek Valeč se vrátily poslední barokní sochy

12. únor 2020 10:00

Závist, Marnivost nebo Lstivost. To jsou názvy některých z celkem 28 soch od Matyáše Bernarda Brauna vytvořených pro zámek Valeč na Karlovarsku. Posledních téměř 40 let byly originály těchto soch v klášteře v Kladrubech u Stříbra a až na konci loňského roku začalo jejich postupné stěhování zpět na valečský zámek. V úterý 12. února se tam vrátily poslední čtyři sochy.

Transport začal v prosinci, kdy restaurátor v Kladrubech postupně sochy sňal z podstavce, obalil matracemi a zavěšené na popruzích se pak ukládali na nákladní auto. Přepravovaly se vždy po několika kusech. Podle restaurátora Martina Širokého stěhování proběhlo bez problémů, všechny sochy jsou v pořádku.

Celý soubor 28 barokních soch pochází z první poloviny 18. století z dílny barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Byly určené právě pro zámek Valeč. Jsou velmi podobné Braunovým sochám na Kuksu. Jsou to sochy představující lidské vlastnosti, mytologické motivy, ale také třeba hraběte Šporka, který byl přítelem valečského pána. Můžeme mezi nimi najít Marnivost, Lstivost, Skromnost, Závist, Filozofii nebo Básnictví. V roce 1976 valečský zámek vyhořel, sochy proto přestěhovali do tamní kaple a na počátku 80. let je převezli do Kladrub. Zároveň se tehdy vyrobily přesné kopie, které jsou teď k vidění v zámeckém parku ve Valči, nejsou ale kompletní. 

Všechny sochy jsou nyní umístěné v bývalé kovárně zámku. To je budova, která se opravovala před několika lety, má novou střechu a krovy, ale interiéry opravené nejsou, o to víc by měly kontrastovat s krásou barokních soch. Podle Aleny Zemanové ze zámku Valeč, všechny sochy budou také speciálně nasvícené, aby vynikly jejich detaily. Právě o nasvícení se postarají studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, se kterou správa zámku na novém lapidáriu spolupracuje. První návštěvníci uvidí vzácné originály soch v dubnu.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio