Pneumokok napadá nejčastěji starší osoby, v kraji jsou hlášena dvě úmrtí

4. září 2013

Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje má od začátku roku hlášeno již 22 případů nákaz nebezpečnou pneumokokovou bakterií. Nejvíce nakažených je evidováno v okrese Sokolov (10 případů) a Karlovy Vary (8 případů). Naopak nejméně na Chebsku (4 případy). V kraji jsou také hlášena dvě úmrtí.

Za prvních 6 měsíců letošního roku bylo v České republice hlášeno více než 200 případů pneumokokového onemocnění. Podle regionálních statistik jsou hlášeny případy z celé republiky, výjimkou není ani Karlovarský kraj.

„Od začátku roku eviduje Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje celkem 22 případů nákaz pneumokokem, nejvíce pacientů máme hlášeno v okrese Sokolov. V převážné většině se jedná o osoby ve věkové skupině nad 50 let,“ uvedla Petra Jirkovská z KHS Karlovy Vary. V Karlovarském kraji bakterie doposud napadala převážně mužskou část obyvatelstva. Hlášená úmrtí se také týkají především osob vyššího věku.

První příznaky pneumokokového onemocnění jsou podobná chřipce: teplota, zimnice, třesavka, bolesti hlavy a zvracení. Právě proto jsou tato onemocnění velmi zrádná. Pneumokok postihuje jednotlivé orgány a způsobuje závažné záněty, těžké zápaly plic i pneumokokové meningitidy. Bakterie, která se dostane do krevního řečiště, postupuje v organismu velmi rychle, nemocnému jde o čas. Zvláště u malých dětí a starších osob může mít onemocnění velmi závažný průběh. Důležité je včas vyhledat lékaře, který nasadí efektivní léčbu.

Onemocnění pneumokokovou infekcí lze předejít dostupným očkováním. Pro nejmenší děti jsou v současné době k dostání dvě vakcíny. Očkovací látka pokrývající základní spektrum deseti sérotypů, která je plně hrazená státem a vakcína s rozšířeným spektrem třinácti sérotypů, na kterou je nutné si doplatit. Vakcína je již dostupná také pro osoby nad 50 let, její plošná vakcína zatím ale nebyla v České republice zavedena.

Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok je bakterie, kterou se běžně nachází ve sliznici úst, nosu a horních cest dýchacích u mnoha lidí. Pneumokoka má ve svém nosohltanu více než 10 % zdravých dospělých a až 60 % dětí. Pneumokok těmto nosičům nezpůsobuje žádné problémy. Pokud ale dojde k oslabení obranných mechanismů člověka například při viróze, mohou pneumokoky proniknout do míst, kam nepatří, a způsobit tam závažnou infekci – například do plic, kde způsobí zápal plic nebo na mozkové obaly, kde způsobí meningitidu. Z méně závažných infekcí způsobují pneumokoky především zánět středního ucha u dětí. Inkubační doba je 1-3 dny. Jedná se o kapénkovou infekci. Nakazit se je možné od člověka s pneumokokem nebo od bacilonosiče.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio