Pilea platí za rostlinu rozhojňující bohatství a štěstí

Nenáročná pokojovka pochází z jižní Číny, kde roste pod keři a stromy. Pilea je nejoblíbenějším a nejznámějším druhem pepřince, snad právě díky své pověsti čarovné rostliny.

Protože listy piley připomínají peníze a rostlina se snadno rozmnožuje, říká se, že rozmnožuje i bohatství a štěstí. „Hlavně by se to mělo projevit, když někomu darujete odnož piley,“ poznamenává ke starému čínskému zvyku designérka pokojových rostlin Simona Bratršovská.

Pěstování piley je snadné

„Pileu si můžete dát kamkoli, kde máte dostatek nepřímého rozptýleného světla. Pěkně vám ukáže, kdy má žízeň, svěsí lístečky a vy hned víte, že už ji máte zalít,“ ujišťuje designérka pokojových rostlin. Pro pileu je ideální pokojová teplota. Není nutné ji rosit.

Dejte jí najíst

„Rostliny potřebují světlo, vodu a také jídlo v podobě hnojiva, na což se dost často zapomíná. Pileu je důležité hnojit od března do října, kdy je v období růstu a vezme si nejvíce z dodaných živin,“ zdůrazňuje pěstitelka. Použít můžete tekuté hnojivo na pokojové rostliny. Pokud chcete pilee opravdu prospět, můžete ji rozmazlovat i v zimě a hnojit lignohumátem. Rostlině dodá vitamíny a sníží riziko výskytu škůdců.

Vytáhne do výšky

Když se vaší pilee bude dařit, může dorůst i do metrové výšky a je dobré s tím počítat. „Dělá si svůj kmínek, ztrácí spodní listy a dole vytváří odnože, které zaplňují prostor základny kolem prázdného kmínku. Největší piley, které jsem viděla, měly 1,2 m. Výšku můžeme ovlivnit odstřižením vrcholového řízku, ale zrovna u piley bych to nedoporučovala,“ říká Simona Bratršovská.

Nejčastější chyby při pěstování

Zálivka horem – pilea je náchylná na uhnívání stonků kvůli přemokřenému substrátu, proto byste ji měli zalévat spodem. Substrát by měl být vlhký, ale ne přemokřený, v zimě může i lehce přeschnout.

Nedostatek světla – způsobuje pokroucení listů. Rostlina uvítá umístění u východního nebo západního okna.

Choroby a škůdci

„Na spodní straně listů piley se mohou objevit bílé tečky nebo flíčky. Není to žádná choroba ani škůdce, jsou to místa, kterými rostlinka vylučuje přebytek minerálů, např. při zalévání tvrdou vodou. Je to neškodné,“ upozorňuje designérka pokojových rostlin.

Podle ní mohou pileu napadnout smutnice. Larvy těchto černých mušek ožírající kořínky je možné zlikvidovat pomocí parazitických hlístic, kterými rostlinu zalijete.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio