Petr Rojík: V Karlovarském kraji člověk vnímá dotyk s hlubinami Země

23. únor 2023

Petr Rojík přednáší, píše knihy nebo se věnuje Spolku Němců a přátel německé kultury v Kraslicích. Mnozí si ho vybaví ve spojení se sokolovským muzeem a poutavými přednáškami nejen o geologii.

Petr Rojík se narodil v maličké obci na Sokolovsku, v Přebuzi. Už jako malý se zajímal o geologii, po vojně nastoupil na pozici geologa v sokolovských dolech. Jako laik se věnuje studiu krušnohorských kronik a působí jako průvodce v této oblasti. Je autorem několika knih, z nichž nejznámější je Historie cínového hornictví v západním Krušnohoří. Zabývá se badatelskou činností a spolupracuje českými vědeckými ústavy a vede kurz na přírodovědecké fakultě.

Kromě geologie se aktivně zajímá o hornickou historii, dějiny, lidové umění a národnostní problematiku kraje. Organizuje přednášky, exkurze, výlety, udržuje přeshraniční kontakty a provozuje klasickou hudbu.

Za svůj život získal několik ocenění. V roce 2014 to bylo Cena za mimořádný přínos Karlovarskému kraji nebo v roce 2015 Osobnost Sokolova. Poslední bylo vítězství v anketě Senior roku 2022. „Za ta ocenění ani nemůžu. Vždycky mě někdo někam pozve, mně spadne čelist a jdu převzít nějakou cenu. Ale je to samozřejmě příjemné, že si na mě lidé vzpomenou. Vnímám to pozitivně,“ říká s úsměvem Rojík.

Kolem sebe má několik přátel a také svůj fanklub. „Jsou lidi, kterým jste po chuti, jsou lidé, kteří vás nemusí. U mě je to taky tak. Vždy jsem byl nekonvenční v názorech, vždycky jsem byl svůj, což asi říkají všichni. Zároveň se snažím být takovým tmelem mezi různými stranami. Jsem rád, když se podaří lidi spojit,“ uvedl.

Už v několika rozhovorech Petr Rojík zmínil, že Karlovarský kraj by nikdy za nic nevyměnil. Co ho na něm tak fascinuje? „Tady člověk vnímá dotyk s hlubinami Země. Náš kraj je roztříštěn řadou zlomů. Jsou komunikačními drahami pro různé plyny a roztoky, které přicházejí z hloubky Země. Jsou zodpovědné za naší lázeňskou oblast, sopky a drobná zemětřesení. Toto mě velmi fascinuje. Nebýt toho tektonického tříštění, tak tady nemáme, a naši předchůdci neměli, rudy stříbra, mědi, cínu, zinku a toho všeho. Naše nerostné bohatství a hornická tradice je přímo spojená s dynamikou Země.“

Jak moc dobře region zná? Kam by se rád vydal? A jak se angažuje v česko-německých vztazích? I o tom byl rozhovor!

Spustit audio