Peciválky s povidly a mákem. Sladké překvapení z Horácka upekla Alena Sobotková

Bochánkům z bramborového kynutého těsta se na Horácku říká peciválky. Název získaly podle toho, že ležely v míse za pecí a každý, kdo šel kolem, si vzal kousek. Jak si připravit dobrotu s povidly, mákem a cukrem prozradila Alena Sobotková z Brna.

Peciválky

500 g hladké mouky
špetka soli
200 g vařených brambor
100 g oleje
2 vejce
250 ml mléka

Postup:

Den předem si uvaříme brambory, které necháme vychladnout a nastrouháme najemno.

Do hnětací mísy dáme mouku, olej, nastrouhané brambory, vzešlý kvásek, vejce (žloutek i bílek), špetku soli a připravíme si těsto. Jeho výsledná konzistence by měla být tužší. Těsto necháme v teple hodinu kynout.

Polévkovou lžící (obalenou v mouce) vykrajujeme bochánky, které dáme na pomoučený vál. Z bochánků pomocí dlaně vytvarujeme placičky, které dáme na vymazaný plech (nebo na plech s pečicím papírem). Placky necháme na plechu ještě 30 minut vykynout. Můžeme do středu vytlačit důlek, aby se peciválky tolik nezvedly.

Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 25 minut na sucho dozlatova.

Upečené peciválky dáme do cedníku a přelijeme horkým mlékem. Peciválky by měly část mléka nasát, stanou se tak vláčnější.

Kvásek

mouka
30 g droždí
lžička cukru
vlažné mléko

Do kastrolu dáme povidla, zředíme 100 ml vody, přidáme trochu rumu a povaříme

Postup:

Všechny suroviny dáme do misky, promícháme a necháme 10 minut v pokojové teplotě pracovat.

Svařená povidla

200 g povidel
mák
moučkový cukr
rozpuštěné máslo

Postup:

Do kastrolu dáme povidla, zředíme 100 ml vody, podle chuti přidáme trochu rumu a povaříme. Takto připravenými povidly peciválky obalíme.

Posypeme smíchaným cukrem s mákem a polijeme rozpuštěným máslem.

Alena Sobotková z Brna při natáčení rozhovoru s Patrikem Rozehnalem

Alena Sobotková

Jako mladá odešla do kuchyně například na Švýcárnu do Jeseníků, kde se za pochodu učila vařit. Pracovala jako kontrolorka krajských jídelen na jižní Moravě. Ráda peče a vaří. Recept na peciválky získala v jedné školní jídelně při rutinní kontrole. Překvapilo ji, pro jaké jídlo si všichni chodí s nášupem.