Paví oka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

(recept z okolí Kardašovy Řečice)podle Mirky Kuntzmannové.

Základní suroviny na 4-6 porcí:

  • 500 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl

Suroviny na náplň:

  • 150 g mletého máku
  • 2-3 lžíce cukru
  • cca 200 ml mléka
  • špetka mleté skořice
  • 1-2 mleté hřebíčky
  • 1 lžička másla

Suroviny na posypání a polití:

  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, rozpuštěné máslo nebo olej, sůl a vykynutý kvásek, připravený z 5 lžic teplého mléka, 4 lžic mouky, lžičky cukru a droždí.

Zbylým vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které propracováváme tak dlouho, dokud se na jeho povrchu netvoří puchýře. Poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme na pomoučeném vále obdélníkové placky přibližně 20 x 30 cm a silné 0,5 cm. Pomažeme je makovou nádivkou, stočíme jako rolády a konce stiskneme. Necháme je ještě 10 minut kynout. Pak je vaříme v mírně osolené vodě 6 minut. Po této době je obrátíme a vaříme dalších 6 minut.

Vařené rolády vyndáme na prkénko, propícháme je špejlí a poté nakrájíme na kolečka silná přibližně 2 cm.

Plátky rolády vkusně upravíme na talíře, posypeme cukrem a omastíme rozehřátým máslem.

Příprava nádivky:
Umletý mák dáme do rendlíku, přidáme cukr a mléko a uvaříme do měkka. Do uvařeného máku přidáme čerstvé máslo a skořici, promícháme a necháme vychladnout.

Celková doba přípravy je 2 hodiny.