Paví oka
(recept z okolí Kardašovy Řečice)podle Mirky Kuntzmannové.
Základní suroviny na 4-6 porcí:
- 500 g hrubé nebo polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 2 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
- 3 lžíce moučkového cukru
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- sůl
Suroviny na náplň:
- 150 g mletého máku
- 2-3 lžíce cukru
- cca 200 ml mléka
- špetka mleté skořice
- 1-2 mleté hřebíčky
- 1 lžička másla
Suroviny na posypání a polití:
- moučkový cukr
- rozpuštěné máslo
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, rozpuštěné máslo nebo olej, sůl a vykynutý kvásek, připravený z 5 lžic teplého mléka, 4 lžic mouky, lžičky cukru a droždí.
Zbylým vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které propracováváme tak dlouho, dokud se na jeho povrchu netvoří puchýře. Poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme na pomoučeném vále obdélníkové placky přibližně 20 x 30 cm a silné 0,5 cm. Pomažeme je makovou nádivkou, stočíme jako rolády a konce stiskneme. Necháme je ještě 10 minut kynout. Pak je vaříme v mírně osolené vodě 6 minut. Po této době je obrátíme a vaříme dalších 6 minut.
Vařené rolády vyndáme na prkénko, propícháme je špejlí a poté nakrájíme na kolečka silná přibližně 2 cm.
Plátky rolády vkusně upravíme na talíře, posypeme cukrem a omastíme rozehřátým máslem.
Příprava nádivky:
Umletý mák dáme do rendlíku, přidáme cukr a mléko a uvaříme do měkka. Do uvařeného máku přidáme čerstvé máslo a skořici, promícháme a necháme vychladnout.
Celková doba přípravy je 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.