Pajšl čili kořínek na smetaně. Staročeská klasika

Tento pokrm poslední dobou zažívá znovuuznání. S dobrým knedlíkem či rozpekem se stává stálicí jídelníčku v mnoha rodinách. Je to sice pracnější jídlo, ale stojí za to si s jeho přípravou pohrát.

Ingredience
  • 1 vepřový kořínek (plíce, srdce, jazyk)
  • kousek jater nebo jen
  • 2 srdce a 2 jazyky
  • 1 cibule
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • ocet, sůl
  • 60 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 350 ml sladké nebo kysané smetany

Omytý kořínek bez jícnu omyjeme, dokonale očistíme a uvaříme spolu s játry, kořením a zeleninou doměkka. Zeleninu a maso, dokonale zbavené žilek a všech tvrdších částí, nakrájíme a vývar procedíme. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku a za stálého míchání k ní přiléváme studený vývar. Chvíli prošleháváme a necháme dostatečně provařit, nejméně 15 minut. Do vzniklé omáčky vložíme nakrájené maso a zeleninu, zalijeme smetanou a podle chuti okyselíme, osolíme a krátce povaříme.

Omáčku můžeme zahustit jen závarkem ze smetany a hladké mouky. Ostatní postup je stejný.

Obměna: Do hotové omáčky můžeme nakrájet 1 – 2 kyselé okurky.

Příloha: rozpeky, kynutý knedlík

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko