Over The Rainbow

25. listopad 2019

Somewhere Over The Rainbow je název písně, kterou v roce 1939 nazpívala americká herečka a jazzová zpěvačka Judi Garland a vstoupila tak do srdcí miliónů diváků na celém světě. O více než 50 let později ji nazpíval i jeden havajský muzikant, který bohužel předčasně opustil své fanoušky. Kdo to byl? Dozvíte se v těchto Hvězdách, hitech, legendách.

Israel „Iz“ Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole. Říká vám to jméno něco? A co takhle ten tlustý muž z Havaje, který nazpíval tak krásnou píseň s názvem Over The Rainbow jen s doprovodem ukulele?

V roce 1994 byl zvolen nejlepším bavičem Havaje. Narodil se a také zemřel na Havajských ostrovech v hlavním městě Honolulu. V roce 1997 byl oceněn několika cenami - zpěvák roku, bavič roku, album roku a nejlepší soudobé album roku na ostrově Havaj. To vše ale sledoval jen ze své postele v nemocnici.

Iz trpěl morbidní obezitou, při výšce 188 cm vážil 340 kg. V červnu roku 1997 zemřel na dýchací problémy. Bylo mu pouze 38 let. Ten den byla na jeho počest zdvižena havajská vlajka a jako zvláštní čest bylo jeho tělo vystaveno v Havajském Kapitolu.

Somewhere over the rainbow way up high, tam někde nad duhou je cesta do nebe. Tuhle nádhernou jemnou píseň zná celý svět.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.