Otec Hauzar: Velikonoce jsou zvěstí o tom, že smrt nemá nad člověkem moc

14. duben 2022

Pravoslavný kostel svatého Vladimíra v Mariánských Lázních si letos připomíná 120 let. Duchovním správcem je volyňský Čech Josef Hauzar, arciděkan Karlovarského kraje.

Pravoslavný kostel sv. Vladimíra v Mariánských Lázních byl slavnostně otevřen v roce 1902. Tomu však předcházely desítky let usilování o stavbu božího stánku pro pravoslavné věřící. Letos si kostel připomíná výročí 120 let. Obdivovaný je jak pro svou neobyčejnou architekturu, tak i pro nádherné vnitřní vybavení. V době mimo bohoslužby slouží hostům Mariánských Lázní k prohlídce bohatého interiéru.

K výročí kostela napsal Josef Hauzar brožuru, kterou si návštěvníci kostela mohou pořídit přímo tam. Brožura představuje významné artefakty kostela. „Otvírací dobu máme každý den od 13 do 17 hodin. Probíhá to tím způsobem, kdo přijde sám, si přečte informace a pak se zeptá na to, co ho zajímá,“ prozradil otec Hauzar.

Podle něj v současné době, hlavně s příchodem ukrajinských uprchlíků, přibývá lidí, kteří vyhledávají bohoslužby. „Často lidé i volají a chtějí se poradit, pomodlit a vyzpovídat. I během bohoslužeb z řad běženců přicházejí celé rodiny s dětmi a seznamují se s Mariánskými Lázněmi.“

Jaký názor má na situaci kolem války na Ukrajině z pohledu víry? A jak s tím souvisí poselství Velikonoc? „Je to velmi složitá situace a asi nikdo z nás nečekal, že se toho dožijeme. Snažíme se pomáhat jak slovem, tak i hmotným způsobem. Řada našich ukrajinských věřících otevřeli své dveře přátelům z Ukrajiny. Společnými silami to koordinujeme. Nicméně doba velikonoční nám otevírá trošku jiný horizont. Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem. Jsou zvěstí o tom, že smrt nemá nad člověkem moc. Jsou poselstvím pro celý svět,“ řekl otec Hauzar.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.