Opracovávání vřídlovce po válce téměř zaniklo. Řemeslo se snaží obnovit skupina karlovarských umělců

3. únor 2022

Karlovarský vřídlovec si mohli prohlédnout návštěvníci světové výstavy EXPO 2020 v Dubaji. Dovezla ho tam skupina Vary Guide, která ve spolupráci s kameníkem Jakubem Vorlem a studenty ateliéru D2 obnovuje řemeslo opracovávání vřídlovce.

V samém srdci Karlových Varů vzniká vysrážením z horkých minerálních pramenů jedinečná odrůda aragonitu, vřídlovec. Je vrstevnatý, jednotlivé vrstvy mají různou barvu, od bílé, růžové, okrové až po hnědou. Z vřídlovce se v minulosti vyráběly ozdobné předměty.

Mnoho z nich tak proniklo z Karlových Varů do celého světa, ať už jako suvenýr nebo dárek z cest. Na tradici, kterou přerušily události spojené s koncem 2. světové války, se rozhodli navázat skupina Vary Guide, umělecký kameník Jakub Vorel a studenti ateliéru D2 pod vedením uznávaných designérů.

Kde se vzal nápad vzkřísit staré řemeslo, jak složité je vřídlovec opracovávat, co všechno se z něj dá vyrobit a jak se dostal až na světovou výstavu EXPO 2020 do Dubaje? Na to jsme se zeptali Dominiky Bártové z kreativní skupiny Vary Guide.

Spustit audio