Ohnivák
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 500 g drůbežího masa bez kosti
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 pálivá paprika
- 200 g uzeného masa nebo klobásy
- 2 lžičky pepřového koření nebo drceného barevného pepře
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- hladká mouka na zahuštění
- sůl
- 5 lžic kvalitního oleje
Postup:
Očištěné a osušené maso nakrájíme na menší kostky, papriku, rajčata a cibuli na drobné kousky, česnek na tenké plátky. Spolu s kořením a solí vše promícháme, pokapeme olejem a v chladu necháme alespoň 2 hodiny proležet.
V kastrolu rozpálíme zbylý olej, a opečeme na něm naloženou směs. Přidáme na kostičky nakrájené uzené maso nebo klobásu, rajčatový protlak, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka.
Potom pokrm zahustíme hladkou moukou, rozkvedlanou v malém množství studené vody a ještě asi 3 minuty povaříme.
Podáváme s chlebem nebo bílým pečivem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.