Od roku 2012 se v Karlovarském kraji snížil každý rok počet obyvatel o víc než jeden tisíc

24. leden 2019 11:00

V současnosti žije v regionu zhruba 295 tisíc lidí, a je tak podle této kategorie nejmenším v České republice.

Lepší vzdělání, větší nabídka práce nebo víc možností, jak získat bydlení. I to jsou důvody, proč lidé odchází z Karlovarského kraje. Za posledních šest let v regionu ubylo víc než 6 tisíc lidí, vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Trend odlivu obyvatel pokračoval i v loňském roce.

Podle údajů Českého statistického úřadu byl zlomový rok 2010. Od té doby lidí v Karlovarském kraji ubývá. Například v Jáchymově se od roku 2012 snížil počet obyvatel o téměř 13 %. V současnosti tady žije něco málo přes dva a půl tisíce lidí.

„Je to zapříčiněno špatnou situací, která se týká zaměstnanosti přímo ve městě. Je to dáno ale také odchodem klientů z domova pro mentálně postižené,“ konstatuje nezávislý starosta města Jáchymov Bronislav Grulich. V posledních šesti letech se počet obyvatel v Karlovarském kraji snížil o více než 6 tisíc.

Situaci se snaží řešit také vedení Karlovarského kraje

Mezi konkrétní opatření kraje patří například otevření dvou nových středních škol v regionu a uzavření memoranda o vybudování polygonu pro automobilku BMW. Právě tato investice by měla regionu pomoci, nejen ekonomicky.

Na Sokolovsku bude zkušební centrum pro autonomní vozy BMW

Vizualizace podoby zkušebního polygonu BMW, který vznikne na sokolovské výsypce

BMW Group chystá na Sokolovsku vybudování zkušebního centra pro autonomní vozy. Na uskutečnění svého záměru získá od státu investiční pobídku ve výši 528, 7 milionu korun.

„Kraj se také potýká s tím, že nemá veřejnou vysokou školu, nemá vědecko-výzkumnou instituci, a příchodem například tohoto investora můžeme na všechny tyto aktivity navázat a můžeme na ně žádat finanční prostředky,“ doplnila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Zastavit trend odlivu obyvatelstva se snaží i v Jáchymově nebo Aši, a to například výstavbou nových bytů. Takový postup zvolilo i město Hroznětín, které si tak udržuje nejnižší počet odchodů obyvatel z města.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související