Hroznětín na Karlovarsku dokončil nové městské byty. Snaží se udržet mladé rodiny ve městě

16. leden 2019 08:00

Zatímco většina měst a obcí v Karlovarském kraji se potýká se stále klesajícím počtem obyvatel, v Hroznětíně na Karlovarsku jich za posledních deset let přibylo více než 150.

Město tak přesáhlo hranici dvou tisíc obyvatel. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. K udržení lidí ve městě přispívá i bytová výstavba, a to v Hroznětíně dobře vědí. Teď tam dokončily 19 nových městských bytů.

Nové byty Hroznětín vybudoval v opraveném objektu bývalého internátu masokombinátu. Ten město koupilo v roce 2006 a zhruba před rokem a půl začalo s rekonstrukcí. Nové byty vyšly na 19 milionů korun a náklady platil Hroznětín ze svého rozpočtu.

Komu bude město byty pronajímat?

Podle nezávislého starosty města Martina Malečka jsou to spíš startovací byty pro mladé rodiny s dětmi, matky samoživitelky a seniory. Nejvíc bytů je o velikosti 2+KK. Lidé tam budou platit nájem ve výši 40 korun za metr čtvereční, což je podle starosty cena v Hroznětíně obvyklá i v jiných lokalitách.

Jednou z podmínek přidělení nájemní bytu je, že zájemce musí mít trvalý pobyt ve správním území města. Tím hlavním důvodem, proč se město rozhodlo nové byty vybudovat je snaha, aby mladí lidé neodcházeli kvůli bydlení jinam, aby v Hroznětíně zůstávali, a tím se podařilo i ve městě udržet mateřskou a základní školu.

Město eviduje zhruba 50 žádostí o bydlení v městských bytech

Žádostí je stále mnohem více než bytů, které může město nabídnout. Radnice proto podle starosty uvažuje o výstavbě dalšího bytového domu, ale zatím neví, jestli by šlo o nájemní byty nebo jestli by se byty rovnou rozprodaly.

O zájmu o bydlení v Hroznětíně svědčí i fakt, že všech 19 nových městských bytů už je obsazených. Město připravuje další pozemky pro výstavbu rodinných domů v lokalitě Rafanda, kde by jich mělo vzniknout dvanáct až čtrnáct.   

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio