Obrovské vrtule doslova na dosah. Den větru zpřístupnil větrné elektrárny a mlýny

17. červen 2024 11:00

U příležitosti světového Dne větru si lidé o víkendu mohli prohlédnout větrné elektrárny a mlýny po celé České republice. V Karlovarském kraji taková místa byla dvě.

Nově vznikající větrný park ve Vrbici na Karlovarsku a větrná elektrárna v Horním Částkově na Sokolovsku se otevřely veřejnosti. Zájemci si mohli prohlédnout moderní technologii výroby elektřiny z obnovitelného zdroje a zároveň se zblízka seznámili s výstavbou zcela nové větrné elektrárny.

Větrný park Vrbice je prvním s betonovými tubusy v Česku. Park buduje soukromá firma 14 let. V závěru letošního roku doplní dvojici větrných elektráren ještě třetí, která bude vysoká téměř 140 metrů.

Větrná elektrárna na Sokolovsku se nachází na vyvýšené ploše asi 700 metrů severozápadně od obce Horní Částkov. Byla jednou z 21 větrných elektráren a mlýnů ve 14 okresech, kam mohli lidé o víkendu zavítat. Pro návštěvníky organizátoři připravili odborný výklad i drobné dárkové předměty.

Všechny akce se konaly na počest světového Dne větru, který se slaví každoročně 15. června. Česko si letos navíc připomíná 30 let výroby elektřiny z větru. Její začátek se datuje ke stavbě větrné elektrárny na Svatém Hostýnu na Olomoucku. Dny otevřených dveří pořádá Česká společnost pro větrnou energii ve spolupráci s Komorou obnovitelných zdrojů energie.

Z větrných elektráren pochází v Česku jen přibližně 1 % spotřebované elektřiny. Celoevropský průměr činí 19 %. Pro srovnání: v sousedním Polsku je to 13 %, v Rakousku 14 % a v Německu 31 % spotřeby.

Spustit audio